Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)

Taka sytuacja :(

(1/4) > >>

nyos79:
Niestety spotkała mnie niemiła sytuacja z moim XK8 - w trakcie jazdy przy dość sporej prędkości rozłączyło mi napęd i duszenie w pedał gazu nic nie dawało. Zjechałem na pobocze i zauważyłem że pojawił się komunikat w stylu "ENGINE STABILITY FAIL". Wskaźniki w porządku. Po zgaszeniu i odpaleniu poszła biała chmura z jednego z wydechów co wskazywałoby na uszczelkę pod głowicą. Samochód od razu zgasiłem i przywiozłem na lawecie. Z samochodu nic nie ciekło, chłodziwo się nie gotowało. Po przywiezieniu do domu odpaliłem ponownie silnik (nic nie pukało i nie stukało w silniku), poszła raz biała chmura skrzynia pracowała poprawnie. Zgasiłem. Zmierzyłem ciśnienie na poszczególnych cylindrach i wszędzie jest 11 z wyjątkiem 1 gdzie jest 8. Teraz chciałbym zdjąć głowicę, ale przy niej jest kółko zębate od rozrządu i muszę je rozpiąć, aby ustalić co się dzieje. Teraz moje pytanie: Czy ktoś z Was posiada może instrukcję jak ustawia się rozrząd w XK8 97r. ?

Jaguar Parts:
Ekspertem nie jestem ale całkiem możliwe, że nikasil zaczął się zdzierać na 1 cylindrze stąd coraz mniejsza kompresja. To jest nieuniknione choćby nie wiem jak dbać i serwisować. Mam X308 gdzie z tego powodu właśnie wymieniłem silnik - na 3 cylindrach połowa kompresji była.

nyos79:
Kurde, a dbałem o silnik, pilnowałem nie żałowałem na olej, na wymianę i nie turlałem się na krótkich dystansach. Samochód ma ok. 86k mil przebiegu.

Jaguar Parts:
A to przy takim przebiegu raczej nie nikasil. Mój ma 328tyś km  :-gwizd

nyos79:
O nikasilu to już się już naczytałem :)

A ma ktoś może dostęp do serwisówki odnośnie rozrządu ? Muszę go częściowo rozłożyć.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej