Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Detailing jaguara
aro:
Witam wszystkich,mam propozycję nowego wątku na temat konserwacji,pielegnacji lakieru w naszych kotkach.Na pewno macie swoje zdanie,doswiadczenia na temat środków,technik korekty lakieru,powłok ceramicznych,polimerycznych,wosków itp,ich trwałosci,efektów,zalet i wad...Zabiegi te mozna zlecic wyspecjalizowanej firmie ale według mnie satysfakcja z własnej dobrze wykonanej pracy przy pucowaniu,pieszczeniu naszych kotów jest bezcenna..a każdy z nas przyzna że nie ma piekniejszego widoku jak wypieszczony,wybłyszczany jaguar odbijający promienie słoneczne i krajobraz ktory przemierza...Mysle że wielu z nas chętnie sie wypowie w tym temacie i wielu z nas chętnie sie doedukuje...zapraszam do dyskusji a moze jej efektem bedzie ze jag bedzie kojazony również z nieskazitelnym błyskiem,połyskiem w którym można dostrzec własny kolor oczu...
enter84:
Jestem jak najbardziej "za". :-10points :-10points
Robiłem trochę blacharki w Niemczech,malowania,zaprawki,cieniowanie,malowanie bazą wodną.
Później pielęgnacje lakieru różnej maści pastami mleczkami itp.
Może coś ruszy w tym temacie.
:-tylko :-tylko
aro:
Widze ze mamy fachowca na forum,cieniowanie bazą wodną?cóż o takiego?co to za technika?mozesz cos na ten temat powiedziec?
enter84:
Cieniowanie to proces który polega na płynnym przejściu nową bazą (kolorem) na stary tak aby różnica koloru była niezauważalna tzn.wyeliminowanie zjawiska różnicy w odcieniu na granicy dwóch elementów lub na jednym elemencie. Ważne to jest szczególnie na pionowych elementach typu błotnik -drzwi lub drzwi przednie-drzwi tylne.
Farba wodna(wbrew swojej nazwy nierozcieńczalna z wodą!!!) to coś podobnego jak farba akrylowa na bazie rozpuszczalników,z tymże potrzebuje więcej pracy jeśli chodzi o samo malowanie,przygotowanie podłoża (np.dobrze wygrzany element) ponieważ schnie wolniej od farb rozpuszczalnikowych,farbą wodną trzeba umieć malować(kilka warstw,a cieńszych w odpowiedniej konfiguracji)
Sam do tej pory do końca nie opanowałem techniki malowania tego typu farbami.
Jaguar Wroc³aw:
Definicja Detailingu to cały proces bardzo precyzyjnego usuwania wszelkich uszkodzeń lakieru i wnętrza a następnie zabezpieczenie tych elementów różnymi powłokami.
Natomiast cieniowanie malowanie itp to raczej robota dla lakiernika. Z doświadczenia wiem że mało który lakiernik zna się na detailingu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej