Ile trzeba zapałcić za przyzwoitego X-Type'a ??
Miałem okazje obejrzec dziś X-a z poniższego ogłoszenia:
http://otomoto.pl/jaguar-x-type-4x4-jedyny-taki-C31854434.htmla tytaj printscreen, jakby ogłoszenie znikneło:
2006 rok, przebieg niewiarygodnie niski 33 tyś mil, cena akceptowalna 22900 zł.
Na miejscu stwierdzono:
Z zewnątrz:
- lakier zmatowiony jak na czerwonym maluchu rocznik '84
- mocno zniszczony, porysowany grill przedni,
- prawy przedni błotnik przesunięty, ślady po odkręcaniu śrub mocujących go, malowany,
- listwy dachowe w innym odcieniu niż dach,
- klapa tylna w innym odcieniu niż reszta auta, do tego fatalnie spasowana,
- zderzak tylny malowany bardzo nieudolnie, widoczne potężne nacieki z lakieru,
- prawy tylny błotnik po klepaniu, niefachowo, wychodzą purchle i bąble pod lakierem = rdzewieje,
- zacieki i spienienia lakieru w różnych miejscach, przypuszczam, że po prostu cały był malowany,
Wewnątrz:
- pękniety lakier na gałce zmiany biegów,
- popękany plastik tunelu środkowego,
- pocięta skóra na oparciu fotela kierowcy,
- szara skóra wersji amerykańskiej wygląda sztucznie i smutno jak skaj w 40-sto letnich wagonach PKP,
Mechanicznie:
- silnik oczywiście umyty do sprzedaży, widać lekkie świeże zatłuszczenie w jednym miejscu,
- zimny odpalił cicho, pracował równo, bez zbędnych hałasów,
- pali się CHECK ENGINE!
- napieprza coś w przednim zawieszeniu przy przejazach przez nierówności - z doświadczenia obstawiam łacznik stabilizatora lub gumy stabilizatora,
- skrzynia automatyczna - DRAMAT !!! zmienia biegi jak chce i kiedy chce, oczekiwanie na kickdown trwa wieeeeki ( no ze 3 sekundy), w trybie sport zachowuje się jeszcze dziwaczniej - przyspiesza nie równo, w granicach 4 tyś obr zatyka się dziwnie. Nie znam się, nie jeżdżę na co dzień automatem, ale w tym aucie była to męka
- wogóle nie jedzie! Niby 230 koni a odpycha się słabiej niz moje 170!
- opony szerokości 205, tylko zimowe.
I teraz pytanie - ile do diabła trzeba zapłacić za X-Type w sensownym satnie? Bo ta 8-letnia sztuka za 23 tysie jest w gorszym stanie niz mój 15 letni Cougar wart 1/3 tej ceny!
Z ciekawości policzyłem średnie ceny X-ów z silnikami 3.0 na allegro w poszczególnych rocznikach.
Wynoszą:
2001 - 15 180 zł
2002 - 16 270 zł
2003 - 22 250 zł
2004 - 21 380 zł
2005 - 25 960 zł
2006 - 32 650 zł
2008 - 62 500 zł
Zapraszam do dyskusji, szczególnie posiadaczy X-ów.
-