Autor Wątek: XJ8 4.0 czy XJR (x308) co wybrać? Prośba o opinie posiadaczy [x300/x306/x308]  (Przeczytany 3075 razy)

jano86

• Gość
Głowię się już od ponad tygodnia, jakiego Jaguara wybrać. Wiem że wątków takich jest kilka, ale żaden nie wyczerpuje moim zdaniem tematu.

Generalnie poszukuję auta "na co dzień". Przy czym w moim przypadku oznacza dojazd do pracy 1-2 razy w tygodniu. Pojechanie na zakupy, do znajomych, POM lub jakiś weekendowy/wakacyjny wypad gdzieś dalej od czasu do czasu. Oznacza to przebiegi ok 500km miesięcznie. Mam garaż narzedzie i umiem wiele rzeczy przy aucie zrobić sam jednak do dłubania mam driftowóz. Nie chciałbym więc spędzać zbyt wiele czasu grzebiąc coś przy dupowozie. Zakładany budżet na auto to 20k PLN. W takiej kasie nie zakładam, że  znajdę ideał. Może wymagać drobnych poprawek (ale nie mechanicznych). Raczej rzeczy typu lakier do przepolerowania, środek do odświeżenia i pozostałe sprawy kosmetyczne.

Pierwszym pytaniem jakie sobie postawiłem był wybór między x300, a x308. Wolę X308. Są nowsze, mają V8 (jeszcze nigdy nie posiadałem :), na pewno jakiś zmodyfikowany wydech wjedzie na pokład), trochę rzeczy poprawiono w stosunku do x300, deska bardziej nowoczesna, no i auta są trochę świeższe.

Kolejny krok to decyzja odnośnie silnika. 3.2 V8 odrzuciłem, bo jest słabszy, pali niewiele mniej. Auto będzie w LPG, lub LPG do niego założę. I jakby nie było to zawsze dodatkowe 50KM.

Teraz chętnie poznam Waszą opinię czy XJ8 4.0 LPG to przy powyzszych założeniach odpowiedni wybór?
Jakich usterek należy się bać, a jakich nie?
Kolejna sprawa to wersja XJR. Gdzieś z tyłu głowy odzywa się we mnie przeczący rozsądkowi głos, który podpowiada go for it!. Każdy na pewno przyzna że posiadanie pod prawą nogą (lubię szybkie auta i zawsze miałem takowe) 370KM daje więcej frajdy niż 290 :D Każda chwila w takim aucie przysporzy więcej przyjemności, ale oczywiście jakimś kosztem. Pytanie jakim? Dużo większe spalanie? Więcej problemów mechanicznych? Ten sam głos podpowiada to może chociaż x300 XJR? Jak to auto wypada w porównaniu z 4.0 V8 N/A?

Bardzo chętnie poznam opinię osób, które użytkowały bądź użytkują takie auta i jakie są Wasze doświadczenia.

Oczywiście wiem, że kluczowa sprawa to znalezienie odpowiedniego egzemplarza, więc na potrzeby tej dyskusji możemy załozyć, że takowy znajdę i auto nie będzie na starcie wymagało duzych nakładów.

P.S: Dla innych osób szukających takich informacji polecam jeszcze ten wątek: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,1890.0.html

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
Odp: XJ8 4.0 czy XJR (x308) co wybrać? Prośba o opinie posiadaczy [x300/x306/x308]
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2014, 13:25:13 pm »
500km miesięcznie i LPG? Chory pomysł.

Za 20.000zł ciężko kupić ładne X300, a co dopiero X308,  o XJRze zapomnij. Jeśli auto ma być sprawne technicznie za te pieniądze to będzie złomem na zewnątrz i workami szpachli na aucie albo z dużym przebiegiem i zniszczonym wnętrzem. Dupowóz to to w 100% nie jest, bo nie jest tani w utrzymaniu. Wydasz 3-4.000zł na napinacze + rozrząd to od razu zmienisz zdanie.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996