Pompa paliwa sie po jakims czasie sama zaadoptuje, (jest gdzies na forum tabela predkosci na danym biegu zeby objechac pewien dystans celem jej adaptacji, ale Ty i tak nie znajdziesz a mi sie szukac nie chce), ale to nie znaczy ze jak wyjedziesz ze stacji paliw zrobisz reset komputera to spalanie spadnie Ci na 12 litrow.
Ten typ tak ma, ze w poczatkowej fazie pokazuje jakby chwilowe srednie spalanie, no bo niby z czego ma je przeliczyc z 5 km??? Jak przejedziesz z 50 km to juz sie mniej wiecej unormuje na kompie ze wskazaniami. Dlatego tak sie dzieje, ze spalanie na kompie spada po resecie z 99,9 l/km Ja np. W tej chwili mam przejechane 42 km od tankowania i pokazuje mi 19,6 l wiele mniej mi nie spadnie bo 95% to jazda po miescie na krotkich dystansach. Generalnie jak bedziesz jezdzil bardzo spokojnie w miescie trzymajac samochod w garazu spalanie powinno Ci spasc do 17 litrow, to jest raczej optymistyczna wersja, trzymajac auto pod chmurka mniej jak 19 nie spali, natomiast jezdzac pol na pol trasa miasto jest szansa na wynik 15l.
Oczywiscie zaraz odezwie sie rzesza fanatykow ecodrivingu i rwąc szaty na piersi zaklinac sie beda ze 15 to bez wiekszego naginanai wyciagaja w miescie. Owszem moze, ale w lecie w wiekszym miescie korzystajac z obwodnic.
Aha jedyna adaptacja jaka pasowaloby przeprowadzic po odpieciu aku to zaprogramowac szyby, ustawic audio, klime zegarek i takie tam, plus ewentualnie pilot zeby cale auto otwieral za jednym kliknieciem.