Autor Wątek: Elektrozawór  (Przeczytany 718 razy)

Offline denver69

• Forumowicz Executive
  • XJ6 4.2 SIII, Xjr 4.0, XE 2.0 D
Elektrozawór
« dnia: Październik 21, 2024, 19:23:28 pm »
Panowie, czy ktoś z Was próbował rozebrać elektozawór paliwa do przełączania zbiorników lub zastąpić go jakimś innym ? z niewiadomych powodów mój odmówił posłuszeństwa. Pozdrawiam

Offline denver69

• Forumowicz Executive
  • XJ6 4.2 SIII, Xjr 4.0, XE 2.0 D
Odp: Elektrozawór
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2024, 09:55:21 am »
Ponieważ nie było odzewu, postanowiłem rozebrać jeden z "zepsutych" elektrozaworów, żeby zobaczyć jak wygląda środek. Próbowałem zbić pokrywkę z kablami, ale to tylko prowadzi do trwałego uszkodzenia zaworu, natomiast w trakcie zbijania odleciał króciec z drugiej strony. Jak widać na zdj. posiada oring i myślę, że powtórny montaż nie powinien stanowić problemu. Jedyną rzeczą (oprócz cewki którą można sprawdzić miernikiem) która powoduje, że zaworek przestaje działać jest ta delikatna sprężynka, która odbija tłoczek, jeżeli skoroduje lub sklei się od brudu, przestaje działać. Mój drugi zapasowy zaworek riwnież " zepsuty" potraktowałem przez dwa dni penetratorem, zrobiłem mu kąpiel w nafcie i delikatnie zacząłem naciskać tłoczek ( nie ostrym ! te stożki na końcach tłoczka są gumowe) i voil? ! tłoczek odbija! podpięcie pod 12 V i działa ! Wniosek jest taki: należy przełączać zbiorniki żeby się nie skleiła sprężynka. Pozdrawiam