Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Nikasil
bidiniusz:
--- Cytat: kogutki w Maj 17, 2011, 01:05:03 am ---hej, auto z takim numerem vin nie ma nikasilu.
wszystkie samochody, ktory mieli silniki z nikasilem maja koncowke vin z siedmiu numerow. jezeli koncowka ma
na poczatku literke (F albo G dla XJ oraz A dla XK), to samochod nie ma nikasil.
--- Koniec cytatu ---
Czyli SAJAA14M31LF34843 jest bez Nikasilu...
Ale czy to nie jest tak, że jednak zadbany Nikasil to pozytywny element silnika? Czym go zastąpiono, bo przecież nie żeliwem...
Krzysio7890:
Miałem BMW 740 e38 z nikasilem a teraz mam xj8 od prawie 2 lat, również z nikasilem. Przebieg 245 tyś km i nic się nie dzieje. Nie uważam, że należy się go bać. Z tego co wiem to w BMW np. zastąpiono go później alusilem.
semo:
--- Cytat: DJ Krystian w Grudzień 06, 2011, 16:44:55 pm ---W poniższym tekście podzielę się z Wami tym, co udało się ustalić na bazie naukowych publikacji, broszur informacyjnych oraz innych materiałów.
Geneza, czyli kto to wymyślił i dlaczego?
--- Koniec cytatu ---
DJ Krystian - dzięki.
Dużo się dowiedziałem. A że rozważam kupno X300 lub X308 który ma zostać u mnie na zawsze, to taka wiedza jest cenna.
Jaguar Parts:
Ja miałem BMW z nikasilem i szlag go trafił. Kupiłem XJ8 też z nikasilem, a właściwie już bez niego. Oba auta były serwisowane regularnie. Wydaje mi się, że z nikasilem jest jak z silnikiem 2.7d. Może szybko paść, ale nie musi. Jednak jest to podwyższone ryzyko.
Jaguar Wroc³aw:
ostatnio sprzedawałem Porsche Cayenne Turbo S i też miał nikasil, zdziwiłem się ale to podobno norma w tej marce...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej