Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)

Żółte tablice

<< < (2/6) > >>

kret.pz:
Według mnie żółte tablice oprócz prestiżu i bezterminowego przeglądu  nie dają nic.
Samochód zostaje wpisany na liste zabytków i tu właściciel który wydał na niego pieniądze zostaje można powiedzieć ubezwłasnowolniony. Niby samochód jest jego ale o niczym praktycznie nie decyduje.

Dobrym roziązaniem jeśli komuś zależy np. na czasowym ubezpieczeniu jest rejestracja auta jako auto unikatowe.

Wymagane jest żeby auto miało
- min 25 lat
- musi posiadać orzeczenie rzeczoznawcy o unikalności pojazdu lub jego szczególnym znaczeniu dla historii motoryzacji ( nie ma problemu z orzeczeniem )

zalety rejestracji jako auto unikatowe

- nie trzeba mieć ciągłości w ubezpieczeniu
- zwolnienie z opłaty akcyzowej ( jesli aut jest z UE ) , recykling-owej
- auto nie jest wpisywane na liste zabytków

Chyba największa zaleta jest możliwość rejestracji samochodów bez kompletnych dokumentów np. małego brifu 

RyanDriver:
kret.pz czyli przy ściągnięciu samochodu najpierw udajemy się do rzeczoznawcy a potem resze papierów załatwamy, wiesz z doświadczenia jak to idzie - bo to bardzo interesujące tymbardziej że w przyszłym tygodniu xj serii III przybędzie z zagranicy ;)

kret.pz:
artepoint - coś takiego zrobił mój znajomy który nie miał małego brifu ( stary citroen ds ) . Dodatkowo ja tez najdalej za dwa tygodnie przyprowadzę XJ6 i żeby uniknąć niepotrzebnych opłat udaje sie najpierw do rzeczoznawcy a później będę walczył z pozostałymi formalnościami.

Który rocznik sprowadzasz ?

RyanDriver:
1988 rok w poniedziałek jade po niego.

kret.pz:
ja albo przyszły tydzień albo za dwa tygodnie wyruszam po 1987. Planuje wrócić nim na kołach. Do mnie około 1000 km. 
Mam nadzieje ze mi ie zastrajkuje po drodze :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej