Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
WYMIANA CZUJNIKA SPALANIA STUKOWEGO
Driv3rrrr:
P0333 odpowiada za czujnik stukowy w banku nr 2 czyli powinien to być ten bliżej przodu auta.
Osobiście nowego bym nie kupował...używka załatwi temat. Nie dawno to przerabiałem u siebie ;)
Aha no i jeśli świece dawno zmieniane to bym od razu wymienił + obowiązkowo górne i dolne uszczelki kolektora.
Jak nie stać na oba komplety to chociaż dolne żeby później się nie okazało, że zaciąga lewe powietrze
Jacek90:
Niestety wymiana czujnika nie pomogła, tzn. nie dokońca. Po wymianie czujnika stukowego zniknął błąd P0333, ale został P1646. Czy wymiana (i której sondy) mogłaby pomóc?! Brak mi sił i cierpliwości do tego kota :'(
Świece również wymienione na platynowe NGK.
Silnik pracuje tylko do 3 tys. obrotów.
Jacek90:
"linear o2 sensor control chip bank 1" Który to bank 1? U góry są dwie sondy (upstream) przed katalizatorem.
Czy to ta sonda? http://www.e-denso.pl/denso-dox0430-sonda-lambda-denso-dedykowana-do-jaguar-p-1785.html
stargate1200:
Witam,
miałem ten sam problem w X-Type 2.1. Wyskakiwał błąd tempomatu, w tym momencie silnik nie wkręcał się powyżej 3 tys. obrotów, od czasu do czasu zapalał się check engine. Błąd z komputera - P0333. Wymieniłem czujnik spalania stukowego AJ85676 (bliżej przodu auta) i problem zniknął. Uprzedzam że mechanicy niechętnie się zabierają za taką wymianę, bo strasznie dużo roboty. Czujnik kupiłem z rozbiórki samochodu, w sklepach nowy jest raczej niedostępny.
Powodzenia!
Driv3rrrr:
Kolego chyba nie czytałes powyższych odpowiedzi....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej