Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
Zmiana felg z 18 na 20 wrażenia z jazdy x350 (pytanie do użytkowników)
rd5:
Witajcie,
zastanawiam się czy nie kupić na wiosnę do mojego XJ takich felg:
http://allegro.pl/felgi-alu-20-jaguar-volvo-5x108-et49x9j-i3710713319.html
Obecnie mam 18". Czy ktoś jeździł na 20 calowych felgach i może wypowiedzieć się na temat komfortu jazdy?
Pozdrawiam
rd
marti:
Dla przyszłych zainteresowanych stwierdzam że nie ma żadnej różnicy między 18 a 20 cali, a felgi 18-to calowe do XJ to pomyłka
a1410:
Mam zupełnie inne doświadczenia. Kupiłem mojego XJRa na 20 Sepang z oponami 255/35 i przez pierwsze dziesięć tysięcy męczyłem się na drogach, bo Jag widział szybciej niż ja każdą koleinę i dziurę w asfalcie. Po wymianie na oryginalne 18stki oraz zakupie opon 235/50 mam zupełnie inny samochód! Koleiny wyparowały jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, dziury które dotychczas powodowały nieprzyjemne uderzenia teraz praktycznie nie istnieją, a wjazd na krawężnik nie jest okupiony mokrymi plecami. Wreszcie mogę czerpać przyjemność z jazdy, a nie skupiać się na wypatrywaniu dziur.
Tak więc z felgami jest jednak inaczej niż z kobietami, u których rzeczywiście nie ma różnicy to, czy ma 18 czy 20 ;D
piotrorlowski:
na 20 jest ciężko. trzeba jeździć slalomem, a jak raz się zapomnisz, to nie ma litości. mam od lipca i już prostowałem felgę i wymieniałem dopiero co kupioną oponę, bo nie zauważyłem dziury. na 18 w ogóle na to nie zwracałem uwagi. co do wyglądu, to 20 wygrywają.
a1410:
--- Cytat: piotrorlowski w Październik 09, 2017, 11:08:11 am --- co do wyglądu, to 20 wygrywają.
--- Koniec cytatu ---
Pełna zgoda, na 20stkach nasz Jag wygląda jak śliczna modelka w szpilkach 12cm. I właściwie tak samo się prowadzi, bo w takich szpilkach kobieta ślicznie wygląda jak stoi lub wolno spaceruje po równej, dobrze utwardzonej powierzchni. Biegać po bruku się w nich jednak nie da. I tak samo jest z kołami, na 20stkach auto ładnie wygląda i świetnie jedzie po równej autostradzie, do codziennej jazdy 18stki są jednak dużo lepiej dostosowane...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej