Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Błędne wskazanie poziomu paliwa

(1/2) > >>

rd5:
Witajcie,
mam następujący problem w X350 benzyna: kiedy wskaźnik paliwa pokazuje rezerwę mam w zbiorniku przynajmniej 18-20 litrów oprócz rezerwy (tankuję max 60 litrów podczas gdy do rezerwy teoretycznie jest 79 z tego co pamiętam). Jak zaleję minimalną ilość np 5 litrów to samochód w ogóle nie wykrywa tego faktu (zarówno wskazówka jak i wyświetlany zasięg).
Czy ktoś tak miał? Z wątków jakie znalazłem na forum polecane były puknięcie w zbiornik i czyszczenie styków. Wskaźnik paliwa był sprawdzany na komputerze (wychylenie) i wszystko jest ok. Czy da się to naprawić przy minimalnym zachodzie?

Pozdrawiam
rd

pablo21:
Hej. Który rok kota posiadasz? Jaki dokładnie silnik? Czy bak nie ma nigdzie wgniecenia? Czy pływak wyciągałeś? Może jest uszkodzony jakoś fizycznie?

rd5:

--- Cytat: pablo21 w Listopad 05, 2013, 10:43:25 am ---Hej. Który rok kota posiadasz? Jaki dokładnie silnik? Czy bak nie ma nigdzie wgniecenia? Czy pływak wyciągałeś? Może jest uszkodzony jakoś fizycznie?

--- Koniec cytatu ---

Dzięki za odpowiedź

2005 Super V8 400KM

Auto stoi teraz w warsztacie i nie mam do niego dostępu ale dowiem się. Czy tam jest jeden pływak czy dwa bo już sam nie wiem? Da się go wymienić bez wymiany pompy paliwowej i rozbierania wału? Chętnie bym to zrobił przy okazji ale jeżeli trzeba demontować pół samochodu to może lepiej poczekać aż padnie pompa i zrobić przy okazji choć to, że nie wiem na ile mi starczy paliwa bywa denerwujące.

Pozdrawiam
rd

pablo21:
Niestety pompę musisz wyjąć. Jeżeli problem jest tak istotny, to powinieneś wyjąć bak oraz pływak obejrzeć go dokładnie.

rd5:
Problem chwilowo jest rozwiązany tak, że w warsztacie został przekalibrowany żeby wskazywał z grubsza poprawny poziom. Będę chyba musiał kupić pływak :( Póki co pojeżdżę tak jak jest. Wielkie dzięki za pomoc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej