Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
Benzyna 98
franiux:
Odgrzewam kotleta bo pewne wyjaśnienia są potrzebne. Shell ma paliwo z Lotosu. BP od 2013 też od Lotosu. Statoil z Orlenu. Jako ciekawostkę podaję, że czasem na Orlenach będziecie lać paliwo z Lotosu i odwrotnie na Lotosie będzie z Orlenu. Jak jest brak w danej bazie paliwowej to na zmianę biorą od siebie nawzajem. Paliwa Premium oprócz wspomnianego Shell 100 są to paliwa zwykłe np Pb98+Dodatek dostarczony przec dany koncern. jest tego około 1L/1m3.
Np ON Verva = ON Zwykły + Dodatek. Tak się robi paliwa premium.
Co do kontroli jakości paliw to nie ma się co przejmować i bredzić że na Orlenie gorsze a na BP lepsze itp bo to bzdura. Efekt Placebo
Tzw chrzczenia paliw teraz nie ma (jeśli ktoś to zrobi jest samobójcą) Nieprawidłowości wynikają najczęściej z powodu zmiany paliw lato-zima (inspekcja wie kiedy chodzić na kontrole aby było najwięcej mandatów) jak również z nieszczelności starych zbiorników ale ten problem rozwiązano wycofując je w tym roku z eksploatacji.
Inspekcja zamyka stacje które oszukują na jakości a paliwo idzie do utylizacji więc jeśli jakaś stacja działa a wykryto jakąś nieprawidłowość to znaczy że jest to mało istotne i nikomu nie zagraża.
GoniaWronia:
Ja tam wolałam tankować na statoilu, bo na ich benzynie robiłam dłuższe dystanse... Znaczy tak mi sie do dziś wydawało... :) to dopiero siła sugestii :D
Od jutra jeżdzę na orleny!
Nawigacja
Idź do wersji pełnej