Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Tarcze i klocki.

<< < (3/9) > >>

Huckleberry:
Właśnie próbowałem znaleźć jakiekolwiek logo lub napis na opakowaniach i doczytałem się jedynie nazwy Mintex. Mówi Wam to coś? Kartony są jednolite z paroma numerami seryjnymi. Nie ma tam żadnej z nazw, które wspomniałeś...   ::)

kogutki:
http://www.mintex.co.uk/

Firma Mintex należy do koncernu TMD Friction Ltd. Produkcją materiałów ciernych dla przemysłu i motoryzacji zajmuje się od ponad stu lat. W swojej fabryce w Cleckheaton produkuje ponad 1 milion klocków hamulcowych w ciągu miesiąca.

Dotychczas Mintex był marką bardziej znaną jako producent OE, obecnie coraz więcej uwagi poświęca rynkowi wtórnemu. Firma była dostawcą OE już na początku XX wieku m.in. dla Forda i Rolls-Royce'a. Dbałość o każdy szczegół w procesie projektowania i produkcji zostały docenione przez takich producentów jak np. Ford, który przyznał dla Mintexa status jakości Q1, czy też Renault, u którego uzyskano status "A". Mintex również dostarcza swoje wyroby dla innych producentów klocków hamulcowych, np. około 25% swojej produkcji jest dostarczana firmie Textar.

blackyR:
PAnowie poprosze linka do strony  bo mój mechanik juz 3 pare wkladał (klocków i nic mu niepasowało) -Tarcze mam ,ale klocki to porażka dopasować bynajmniej pierwszy raz

Huckleberry:
Wystarczy wpisać w google "klocki hamulcowe xtype" i pokażą się linki do allegro albo innych firemek. ;D  Przednie klocki są te same dla wszystkich roczników Xtypa ale uważaj na tylne, są dwa rodzaje, jedne są jakby mniejsze i pasują tylko do roczników od 2004 wzwyż (chyba..)

PS. Rano założyli mi z przodu i tyłu nowe tarcze, klocki i tylne lewe łożysko z piastą (bo było już zjechane i troche "buczało" w trasie) :-zly  Teraz autko o wiele lepiej hamuje i jest bardziej komfortowa i cicha jazda. Pozdrawiam. ;D

wiadereczko:
Witam
Huckleberry koledzy doradzali Ci tylko firmy Polskie no nie dziwo w końcu to polskie forum. W Angli ciężko jest o klocki firmy ATE czy Lucasa.
Firma Mintex jest tanią standardową firmą która produkuje tarcze i klocki do jaga. Rewelacji nie ma i zahamowanie auta z 180 czy 200 d0 60 km/h to naprawdę mordenga i strach czasami wiec lepiej było zainwestować w lepsza firmę  którą jest EBC

W podobnej cenie jak twoja kupiłbyś nawiercane i grawerowane tarcze na przód i tył a za jakieś 180-200 funtów za klocki musiałbyś dołożyć jakieś 100 funtów ale hamowanie jest naprawdę imponujące w porównaniu do standardu.

Ale rozumiem że już po zakupie wiec trudno pisze na przyszłość może komuś się przyda.

Części od dilera zawsze są najdroższe na przyszłość szukaj na angielskim forum jaga tam ci doradza co i jak najlepiej kupić w końcu to ich auto hehe

http://www.x-type.org.uk

Pozdrówka

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej