Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

webasto w xtype

(1/2) > >>

muttley:
witam

pytanko zwiazane z moim poprzednim tematem...

gdzie w waszych iksach znajduje sie wydech webasto?

muttley:
W serwisie odpowiedzieli mi na te pytanie....
ponoć moj samochod był u nich drugim x-type'em ktory mial zainstalowane fabryczne webasto, wiec ogolnie to bardzo rzadki przypadek

patron:
Witam! rurka od webasto jest tylko w przypadku jeżeli zamontowano w aucie model spalinowy, bo są też elektryczne i zależy jak się trafiło, jeśli jest spalinowe to rurka w kształcie miniaturki tłumika znajduje się pod podłogą na wysokości fotela kierowcy, można się schylić pod auto w tym miejscu i widać taką małą rurkę wygiętą do dołu tak jak tłumiki w dieslach, a przy okazji, czy posiadasz takie właśnie webasto? jeśli znajdziesz rurkę daj proszę znać jak to u ciebie działa, bo ja mam z tym urządzeniem problem, otóż strasznie to kopci, niby ma trochę kopcić po rozruchu silnika, bo wywala spaliny po użyciu ropy do nagrzania silnika, ale u mnie wyrzuca takie ilości wręcz niebieskiej chmury (jak w ikarusach), że ludzie podbiegają na ulicy, że mi się niby auto pali, aż w końcu odpiąłem bezpiecznik od tego ustrojstwa bo mi wstyd było jeżdzić ;-/ zastanawiam się czy coś jest nie tak z moim webasto czy producent tak beznadziejnie to rozwiązał, zaznaczam że dzieje się tak tylko jak temp. spada poniżej 5 stopni na plusie bo wtedy tylko się to włącza a ze względu na położenie rurki spaliny z webasto idą w górę wszystkimi możliwymi szparami, przez nadkola, niby z silnika, wygląda to na prawdę jakby auto się jarało ;-) no i otwarcie w tym momencie drzwi powoduje że to wszystko leci do środka, można się udusić!

muttley:
tez mialem taki problem... kupa spalin, kupa gapiów, kupa wstydu. Moj mechanior mówił zeby nie odpinać zasilania bo w zime zamrazne (nowoczesne diesle oddaja bardzo malo ciepla i nagrzewaja sie dopiero po 10 km).
Pojechalem z tym problemem do salonu no i jak to w salonie powiedzieli ze uklad mam rozszczelniony i oni nie sa w stanie tego naprawic ale z wielka checia wymienia mi webasto na nowe (6500 zl + robocizna ok.2000zl) :))

Pojechalem do serwisu webasto w Rembertowie - super obsluga! - koles powiedzial ze jest to standardowa wada ukladu ktora wystepuje w samochodach wyposazonych w ten uklad po ok. 3-4 latach.

za 650 zl naprawilem wszystko i dziala swietnie. Nie dymi a silnik nagrzewa sie blyskawicznie (oczywiscie jesli temp. jest ponizej 5 stopni). No i oczywiscie spalanie spadlo. Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to dawaj na priva.

patron:
Hej! wysłałem Ci pytanko na priva ale jestem nowy i nie wiem czy na pewno się wysłało, jakbyś nic nie dostał to daj proszę znać, pozdrawiam!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej