Po wizycie u Pana Adama okazało się, iż dźwięk dochodzi z TC (konwerter). Istnieje więc kilka możliwości:
1. Konwerter nadaje się do regeneracji (bądź też wymiany),
2. Poziom oleju w skrzyni biegów jest za niski (a więc także w TC),
3. Skrzynia biegów kończy swój żywot.
Jako że tym razem nie mogłem zostawić kota w Wawie (a także mam nadzieję że punkt 2 rozwiąże problem), zamówiłem już olej (XADO ATF II/III/IV), uszczelkę + filtr, pompkę do tłoczenia oleju (wszystko ma być dzisiaj dostarczone) i na jutro umówiony jestem do znajomego który w garażu posiada kanał (co znacznie ułatwi pracę).
Sprawdzę w jakim stanie jest olej i jego poziom i w zależności od tego albo uzupełnię jego brak, albo wymienię całość.
Problem z diodą alarmu (która świeciła bez przerwy) również rozwiązał się i to całkiem przypadkiem. Podłączałem światła do jazdy dziennej i chciałem to zrobić w ten sposób aby załączały się po uruchomieniu silnika a kiedy zrobi się ciemno gasły, a zapalały się ksenony (automatycznie). Niestety okazało się iż światła mijania nie zapalają się automatycznie, rozebrałem więc część kokpitu w której znajduje się czujnik zmierzchu, a także dioda alarmu i po kabelku dotarłem do kostki (obok schowka, po stronie pasażera) która był zaśniedziała. Wyczyściłem styki i wszystko działa teraz jak należy - dioda alarmu gaśnie kiedy powinna, a ksenony zapalają się automatycznie
...
O efektach jutrzejszej pracy poinformuję...
Pozdrawiam wszystkich którzy próbowali pomóc i dzielili się swoim doświadczeniem