Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
X350 zagotował się + nie chce odpalić.
magic:
Witam Kolegów po dłuższej przerwie!
Zacznę od początku gdy w zeszłym tygodniu zauważyłem, że przestało mi działać ogrzewanie. Następnego dnia dolałem płynu chłodniczego (było mało), ale ogrzewanie nie zaczęło działać. Wyruszyłem do markietu i parkując na parkingu zauważyłem, że wskazówka temperatury wzrosła do ponad połowy gdzie nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. W sklepie dokupiłem więcej płynu i dolałem ogrzewanie nie działało. Wracając do domu temperatura podskoczyła na kreskę przed czerwonym polem (nie dopuściłem by weszła wyżej, zatrzymałem się i zaczekałem aż ostygnie). Następnego dnia rano sprawdziłem płyn i uzupełniłem (sporo wlałem ok. litra). Odpaliłem silnik chodził normalnie z rur wydechowych nie wychodził praktycznie żaden dym, ale się grzał. zgasiłem go otworzyłem zbiorniczek płyn był czysty, ale po chwili gdy otworzyłem zbiorniczek spłynął gdzieś weżem w silnik i zbiornik był pusty. Olej czysty ze stanem takim jaki był przed awarią. Brak objawów uszczelki pod głowicą. Aaa zapomniełem napisać, że jak go odpałiłem na początku na otwartym zbiorniczku to z węża dolotowego do zbiorniczka nie wlatywała woda, gdzie na 90% kiedyś wydaje mi się, że wyraźnie widziałem jak woda wlatywała, tak więc postawiłem na pompę wody. Zostawiłem go tak i wróciłem następnego dnia by wprowadzić go do garażu. Silnik odpalał na 2-3 sekundy chodząc bardzo nierówno jak by tylko na połowę garów i wróciło podejrzenie uszczelki. Nie mając zbytnio czasu zostawiłem go tak na następny dzień czyli wczoraj. Próbując odpalić go wczoraj rozrusznik wydawał dziwny dźwięk coś jakby się ślizgało, jakby uszkodzony bendiks. Ogólnie chodził jak odkurzacz. Pojawił się też komunikat "Restricted performance". Co myślicie o tym?
Pozdrawiam.
P.S. Mowa o XJ8 3.5L
RedOctober:
Masz gaz czy tylko benzyna??
Nie masz śladów po wycieku płynu pod samochodem??
magic:
Nie mam gazu. Wycieków brak, ale jest tam podłoga pod silnikiem i podejrzewam, że ta cała woda jest na tej podłodze.
RedOctober:
Szyba przednia od środka nie jest tłusta??
lysyyy:
Ja bym zaczął od najtańszych rzeczy - sprawdzić/wymienić termostat. Pompa nie pada tak od razu i nie przestaje nagle pracować (chyba, że zerwany pasek, zapewne wspólny od rozrządu). Musiałaby wydawać wcześniej niepokojące dźwięki. To, że na początku nie było objawów uszczelki głowicy, to po kilku zagrzaniach (i ostygnięciu) mogła się ona rozszczelnić - stąd ciężkie zapalanie na zimnym silniku. Jak się silnik już zagrzeje, to jest mu o wiele łatwiej, nawet jeśli do cylindra dostaje się płyn chłodzący. Jeśli chodzi z kolei o rozrusznik, to raczej następny problem, może wynikający ze wzmożonego odpalania poprzedniego dnia...?
Reasumując, wyjmij termostat i sprawdź czy się otwiera poprawnie w gotującej się wodzie (w garnku oczywiście). Jeśli on będzie dobry, to wtedy trzeba wziąć się za sprawdzenie, czy pompa działa i nie przecieka...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej