Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Coś stuka pod maską 2.0D

(1/7) > >>

lexxus:
Witam , od dziś coś pod maską mojego 2.0d  z prawej strony( od pasażera) zaczęło stukać nie są to dźwięki które pochodzą z silnika a jakby od napinaczy paska .... na wyższych obrotach nie stuka , na jałowym biegu stuka, im mocniejsze obciążenie tym bardziej tj: wyłączę klimę jest prawie ok , włączę stuka , czy ktoś miał coś podobnego ? Czy to któryś z napinaczy czy może  raczej sprężarka klimatyzacji?

RedOctober:
Napinacz raczej by szumiał a nie stukał. Trzeba by dokładnie posłuchać. Klima to raczej odpada skoro jak jest wyłączona to też stukanie słychać.

andrew140785:
A łożyska alternatora  masz dobre? najprostszy sposób na sprawdzenie każdej rolki to stetoskop mój mechanik tak sprawdza i wykryje każdą niedoskonałość łożysk ;D tym bardziej że diesel troche hałasu własnego wytwarza;-)

Bedek:
Stawiam na koło pasowe na wale, dość częsta usterka w tym silniku i często właśnie tak się objawia.

lexxus:
No własnie , alternator też podejrzewałem najbardziej , ale jest z tyłu silnika , a stukanie słuchać jakby z lewej strony i bardziej "od góry"

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej