Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
automat - odczucia
jannaf:
Jak masz skrzynię na "D" to właściwie nie czujesz hamowania silnikiem tylko tak jakbyś miał wrzucony luz. Inaczej jest na niższych biegach. Zablokuj na 3 lub nawet 2 i będziesz widział czy też ciągnie przy hamowaniu.
Możesz też odnosić tylko subiektywne wrażenie przeciwdziałania hamowaniu. Jag to ciężkie auto i na śliskim bez zimówek jest bardzo trudny w opanowaniu. Ja też jeżdżąc przez ostatnie dwa tygodnie, często po dotarciu do celu mówię sobie cały spocony UFFFFFFFFFFFF! udało się :-super .
A co do wskazań chwilowego zużycia na stojącym aucie to u mnie pokazuje 199l.
Ps. Sentralix - zajrzyj na priv.
Chris:
...u mnie na postoju też wskazuje 199l,a co do tych nie spadających obrotów to spróbuj przesmarować cięgno przy przepustnicy i ten kawalek linki bo może się przycina---u mnie tak było ,ale jak to wiadomo pogoda jest jaka jest,a koty są kapryśne--- to smarowanie u mnie pomogło!!! :-za
peres20:
Witam , u mnie jak jade kotem i puszcze gaz to wskakuje na 0, a na postoju 199 :-V. pozdrawiam
Jagman73:
Wracając do tematu hamowania silnikiem jest ono faktycznie realizowane jedynie w trybach ograniczonych (2, 3) które m.in. właśnie do tego służą (poruszanie się w cięższym terenie, jazda w górach itp.). W normalnym trybie D bardziej chyba hamują samochód opory toczenia i powietrza niż silnik ;).
Oczywiście w trybie D samochód "bez gazu" przy ruszaniu sam się toczy co jest jednym z objawów prawidłowego działania skrzyni.
Co do wskazań chwilowego spalania na postoju to TTTP (czyt. ten typ tak ma). 199 to standard, chociaż czasem pojawia się i 0. W moim przekonaniu wynika to z "softu" obsługującego i "przerabiającego" odczyty paliwa. Generalnie najgorzej jest odczytać i wyliczyć niskie przepływy (podobnie jest w przypadku domowych wodomierzy, sic!, ale mi porównanie wyszło ;) i te właśnie obarczone są zwykle największym błędem.
Wystarczy zerknąć jak sprytnie działają na "postoju" (a właściwie nie działają) wskaźniki chwilowego zużycia w samochodach innych marek. Dla przykładu Citroen wyświetla piękne "---" dopóki nie przekroczy się 30 km/h, wtedy pojawiają się wskazania.
Swoją drogą już paru osobom "opadła kopara" jak im pokazałem ile JAŚ pali na postoju ;) Heh
Pozdrawiam
magic:
na postoju zawsze wskaże 199 a przy hamowaniu silnikiem to zależy od prędkości z jaką sie poruszasz (czy moze biegu który jest użyty?) im wyższa prędkość/bieg tym mniejsze spalanie np. przy hamowaniu silnikiem przy prędkości powiedzmy 70 km/h komputer wskazuje 0 ale przy hamowaniu przy 20 wskaże juz parę litrów. Tak działa komputer w moich xj40 i x300
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej