Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

automat - odczucia

(1/5) > >>

sentralix:
Proszę o wasze opinie - odczucia co do jazdy z automatem. Dotychczas jeździłem paroma samochodami z automatyczną skrzynią, ale nigdy w połączeniu z silnikiem o 300KM.
O co mi chodzi - mam takie wrażenie że w trakcie hamowania, silnik nada"pcha" samochód, jest to zwłaszcza odczuwalne na śliskiej nawierzchni w końcowej fazie hamowania. Przy wrzuceniu w trakcie hamowania "N" hamowanie przebiega zupełnie normalnie.
Czy ten efekt "pchania" to skutek dużego momentu obrotowego, czy coś jest nie tak ze skrzynią?

xjs:
Przecież gdy nie dotykasz gazu silnik niema 300 koni. Albo jak zatrzymać samochód który ma 500 koni.Coś jest nie tak.

adams:
Hi,  
tak nie powinno sie dziac, moze masz za duze wolne obroty? tylko to przychodzi mi do glowy. Oczywiscie jezeli cala reszta jet Ok
poz adams

sentralix:
kotek to XJ81 V12 6.0 z 93r. a o sobie, hmm. a o co konkretnie pytasz?

To zjawisko jest najbardziej odczuwalne na śliskim - śnieg, lód. Wtedy w końcowej fazie hamowania ABS "szaleje" i droga hamowania się wydłuża. Jak wrzucę N, to zatrzyma się na krótszym dystansie i ABS tak nie szaleje.
Wolne obroty po rozgrzaniu to jakieś 700.
Poza tym moim spostrzeżeniem to absolutnie nie mam zastrzeżeń do skrzyni, przełącza praktycznie niezauważalnie, bez szarpania, itp.

Co do mocy, to oczywiście na wolnych obrotach nie ma 300KM, ale skoro moment maks. to ok. 450Nm przy 3750 obr. to i zapewne na wolnych obrotach ma jakieś 200Nm...

xjs:
A opony to Ty masz zimowe?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej