Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Licznik/zegary - podswietleniw
Ojciec:
Mam do was pytanie, dziś rano wchodząc do garażu zauważyłem że w kocie świecą się zegary i wskazówki.... Tak raczej być nie powinno prawda?
Co może być nie tak? Gdzie szukać usterki?
Jaguar XJ6:
Witaj .
Zegary nie maja prawa sie świecic jesli nie ma kluczyka w stacyjce i nie sa właczone przynajmniej światła pozycyjne , wiec albo gdzieś masz ciągle zwarte jakies styki i dlatego podswietlenie zegarów sie nie wyłacza , albo gdzies sie wilgoć do stała i nastapiło zwarcie gdzies w układzie , twój opis usterki jest troche mało pomocny przy wybadaniu co zawiodło , najpierw posprawdzaj czy wszystko działa podczas jazdy i na postoju i wtedy bedziesz wiedział czy to tylko zegary mają ( schizy ) , czy może masz problem z jakims modułem który nie tylko odpowiada za podświetlenie zegarów , ale również za np. doświetalnie miejsca wyjścia z samochodu itp. :) :-tylko
Ojciec:
Problem jest tylko z podświetleniem zegarów.
Cała inna elektryka już działa w porządku a przynajmniej jeszcze nic innego się nie doszukałem.
Jaguar XJ6:
A czy po przełaczeniu przełacznika do świateł światła sie normalnie zapalają i podświetlenie zegarów też ? , i czy po wyłaczeniu świateł , śwatła są nadal włączone albo podświetlenie zegarów ?
Ojciec:
Liczniki świecą nań stóp nie zależnie czy światła są włączone czy wyłączone nawet gdy nie ma kluczyka liczniki i wskazówki świecą się dalej.
Światła zapadają się i gasną normalnie.
Z tego co wstępnie sprawdziłem to po wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki w kostce od liczników 12V jest w 3miejscach. Pytanie w ilu i w jakich powinno być te 12V?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej