Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
wyciek plynu nad pedalem gazu
xjscabrio:
mam pytanie dotyczace wycieku plynu. wczoraj podczas powrotu do domu (dluga trasa i wysokie predkosci) w pewenym momencie poczulem jakis plyn na bucie ktory mialem na pedale gazu. obstawiam ze jest to plyn chlodniczy-bo szyby mi paruja. nie wiem czy ma to cos wspolnego ale kojarze to z przesunieciem przelacznika nawieweu twarzy w pozycje grzanie. czy ktos moze mial podobny przypadek? czy zeby dostac sie do nagrzewnicy to trzeba demontowac deske rozdzielcza?
tomek1212:
Witaj
Przerabiałem ten temat u siebie 3 razy. Rozszczelniona nagrzewnica.
Zasadniczo deski wyciągac nie trzeba, ale konieczne jest jej odkrecenie i odsuniecie o pare centymetrów, ponieważ zasłania ona śruby trzymające uchwyt kolumny kierowniczej.
W wersji RHD jest znacznie prościej, bo nie trzeba ruszać deski ani kolumny kierowniczej.
Ale na początek warto sprawdzić czy to nie jest zwykła woda z odpływu z podszybia.
xjscabrio:
raczej jest to plyn chlodniczy .jak ja uszelnic? czy sa do niej jakies uszczelki,weze?
tomek1212:
Do nagrzewnicy dochodzą wprawdzie dwie mosiężne rurki i przy nagrzewnicy są uszczelnione gumowymi oringami, ale u mnie zawsze rozszczelniła się sama nagrzewnica.
Najlepsze rozwiązanie to wymiana nagrzewnicy na nową (ciężko dostępna i koszt niecałe 2tys zł), albo zakup używanej.
xjscabrio:
dziekuje za odpowiedz.
mozna kupic nowa w aso? czy lepiej szukac w innym miejscu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej