Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
ciśnienie oleju
natalinka:
Dzień dobry! Czy jest to normalne,że czasami wskaźnik ciśnienia oleju pokazuje wartość 4, czasami poniżej 4 (bliżej 3) a czasami jest w połowie między 4 a 5. Mam delikatne lęki, że to zwiastun jakiejś awarii silnika. Olej (10w40 mobil) na bagnecie mam zawsze ok max a od wymiany do wymiany 10 000 km dolewam go ok 2.5 do 3 l. silnik pracuje dobrze jedynie latem przy rozruchu po paru godzinach stania puści delikatny niebieski dymek i tyle. Nie kopci podczas jazdy ma moc i spala też nie tak źle. moje auto to xj40 4.0 94 r.
suchorz:
Masz słabej jakości olej (Mobil 10W40).
Im cieplejszy silnik, tym olej robi się bardziej rzadki i masz mniejsze ciśnienie oleju.
Niebieski dymek po dłuższym postoju oznacza, że gumki zaworowe sa do wymiany i tyle.
tomek1212:
Jeżeli po rozgrzaniu silnika ciśnienie oleju na wolnych obrotach nie spada poniżej 1,8-2bar to wszystko jest w porządku.
natalinka:
Ciśnienie nigdy nie spadło poniżej 3. W najgorszym wypadku jest zawsze trochę ponad 3. Co do oleju to wydawało mi się że mobil jest dobry, ale może się myliłem. A Wy jakim olejem byście zalali? Może ktoś wie ile kosztuje taka impreza z wymianą gumek zaworów?
suchorz:
Mobil i Castrol to chłam, sprzedaje się tylko dzięki dobrej reklamie i marce wypracowanej przez lata.
Parametry oleju są dużo gorsze od tego co jest napisane na opakowaniu, silnik po zdjeciu pokrywy ma bardzo dużo smoły i innych zanieczyszczeń.
Jak chcesz dobry olej i w normalnej cenie, to kup Valvolione, Total, ELF, a nawet GM jest dobry.
Ja leje Total QUARTZ 9000 ENERGY 5W40.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej