Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

filtr kabinowy xj 40? parują szyby:(

<< < (3/3)

tomek1212:
Jest nawiew na nogi, choć rzeczywiście w wielu XJ40 jest niesprawny. U mnie jak kupiłem też nie działał.
Dmucha na nogi cały czas z wyjątkiem nawiewu ustawionego na szybę.

Mr_Daimler:
to co trzeba zrobic by zaczęło tez wiać na nogi ?

tomek1212:
Już nie pamiętam czy nawiewem na nogi steruje podciśnieniowy zaworek czy elektryczny serwomotor, ale raczej to drugie.
Z tego co pamiętam to po zdjęciu tapicerki nad nogami pasażera (tam gdzie są przekaźniki) i następnie po odkręceniu sterownika do całego układu nagrzewnicy widać będzie ten serwomotorek. Można go wyjąć i wtedy ręcznie obrócić ta klapą (za pomocą śrubokręta płaskiego), o ile dobrze pamiętam to ona ma docelowo 3 pozycje, nawiew zimny, nawiew ciepły i bez nawiewu (oczywiście to wszystko dotyczy nawiewu tylko na nogi).
Pisałem o tym na forum jak to robiłem, to było gdzieś luty-marzec zeszłego roku.

xjscabrio:
szyby parowaly bo mialem nieszczelna nagrzewnice . zmienilem na nowa i problem mam rozwiazany.
co do sterowania ta klimatyzacja itd  jest to jedyny samochod (z ktorym mialem doczynienia)w ktorym nie bardzo wiem jak sie obsluguje caly ten panel :(

Mr_Daimler:

--- Cytat: tomek1212 w Luty 08, 2013, 10:33:42 am ---Już nie pamiętam czy nawiewem na nogi steruje podciśnieniowy zaworek czy elektryczny serwomotor, ale raczej to drugie.
Z tego co pamiętam to po zdjęciu tapicerki nad nogami pasażera (tam gdzie są przekaźniki) i następnie po odkręceniu sterownika do całego układu nagrzewnicy widać będzie ten serwomotorek. Można go wyjąć i wtedy ręcznie obrócić ta klapą (za pomocą śrubokręta płaskiego), o ile dobrze pamiętam to ona ma docelowo 3 pozycje, nawiew zimny, nawiew ciepły i bez nawiewu (oczywiście to wszystko dotyczy nawiewu tylko na nogi).
Pisałem o tym na forum jak to robiłem, to było gdzieś luty-marzec zeszłego roku.

--- Koniec cytatu ---

dzięki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej