Witaj.
Przejechałem 80 tys. na LPG i silnik nie ma objawów ponadnormalnego zużycia(obecnie ma niemalże 200 tys. przebiegu). Temat LPG w Jaguarze jest dość kontrowersyjny. Ze swojej strony mogę dodać, że wolę wlewać LPG, niż patrzeć na samochód stojący w garażu. Nie każdy pragnie oddawać 50% podatek Państwu tak jak w przypadku paliwa, bo nie każdego na to stać.
CHOINA - możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Widziałem 3 silniki doładowane (2 XJR-y i 1 XKR) na LPG, jednym jeździłem. Oprócz zastosowania 2 parowników, instalacja specjalnie się nie różniła. Może znasz jakieś przypadki, że się nie dało, albo miało to negatywne skutki. Obecne instalacje 4 generacji są bardzo nowoczesne, przy 5 cena zwala z nóg, ale korzyści również jest więcej (np. większa moc) .
P.S.
Dodam, iż auto nie spala wcale więcej LPG. Podczas wakacji byłem ze znajomym w Berlinie, po samochód dla niego. Tak wyszło że kupił dokładnie taki sam model jak mój. 1998 r. Sovereign 4.0 L. Spalanie w drodze powrotnej u mnie na LPG 8,7l/100, u niego na benzynie 8,9l/100 zapewne dlatego, że auto nieco stało. Prędkość średnią jaką mieliśmy, to 100km/h