Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Parujace szyby
kurak22:
Nad kolanem typa, na wysokości stacyjki. W środku jest wentylatorek z czujnikiem.
http://www.autocentrum.pl/gallery/jaguar-x-type-km-galeria-redakcyjna/kokpit-1.jpg
Generalnie aby dostać się do tego silniczka klapy obiegu wew. należy wyciągać schowek czy wystarczy ściągnąć osłonę i odchylić tapicerkę? Bo jak tylko wrócę w piątek to muszę to rozgrzebać. Bo dziś nie czułem żadnych zmian bawiąc się przyciskiem od tego obiegu.
eMWuGSM:
To czujnik temp wnętrza, ale temperatura powietrza idzie do EATC z tych 2 czujników które pokazałem na zdjęciu.
mr-dexter:
Haaa ;D udało mi się właśnie dziś wyeliminować problem który już tak mocno mnie wkurzał. Szyby parowały niemiłosiernie, np ostatnio jadąc w 4 osoby nic nie widziałem przez parę. Rozwiązanie okazało się prozaiczne - Zatkany obieg powietrza, czyli jak wyżej zaciął się w pozycji zamkniętej. Wszystkim borykającym się z tym problemem POLECAM zacząć od sprawdzenia tego :)
Jaki jestem szczęśliwy :-clap :-clap :-clap Teraz już nie muszę uchylać szyb podczas jazdy aby para zeszła
Marko:
Mam to samo :( A teraz może banalne pytanie: jak sprawdzić ten obieg powietrza?
mr-dexter:
Pod nogami pasażera masz lampkę, a za nią taką jakby zaślepkę na dwie spinki - odepnij spinki i odchyl ją, Twoim oczom ukaże się obudowa silnika wentylatora od ogrzewania. Trzyma się on na 3 śrubkach TORX - odkręć je, wyjmij ten silnik na podłogę i patrz oczami w dziurę po silniku - prawdopodobnie zobaczysz tam taką białą/kremową zasłonę pod kratką. Wsadź palce w te kratki i próbuj ruszać tą zasłoną, czyli otworzyć dopływ powietrza z zewnątrz. Pchnij ją po prostu i Twoim oczom ukaże się filtr kabinowy. Tyle - misja zakończona sukcesem jcpf-stanby PROBLEM parujących szyb znika. Powodzenia
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej