Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

zepsuty włącznik grzania fotela kierowcy

<< < (2/4) > >>

ktr:
Jak wyciągnąć tę konsolę z radiem i wszystkim? Wyjąłem już całkiem popielniczkę, na górze zdjąłem ten pierwszy dekielek wokół przycisków i pod nim wykręciłem 2 śruby torx. Od góry ta cała konsola jakby już chciała dać się wyciągnąć, ale chyba coś na dole trzyma... jak to całe wyjąć? Mam wersję bez navi.

Borys X-Type:
http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,13182.0.html

ktr:
Udało mi się wyjąć te 3 przyciski zwarte w jednym elemencie. Odpiąłem 3 zapadki z góry i dołu i rozmontowałem tak jak załączam to na zdjęciu... ale guzik nie chce się wyjąć. Poza tym nie wiem jak wyciągnąć tę diodę.

Słuchajcie, to coś co świeci na 2 kolory znajduje się na tej zielonej płytce drukowanej, a nie w guzikach. Płytka zielona jest częścią tego elementu, do którego wpina się te 2 wtyczki.

Wydaje mi się, że tej mikroskopijnej diodki, która jest na zielonej płytce nie da się wymienić:( Trzeba szukać całego elementu.

A może zrobił się zimny lut na tej płytce drukowanej? Poza tym - jeśli to dioda to może da się taką kupić i wmontować? W weekend spróbuję przywrócić do życia "to światełko" - może jakiś elektronik mi pomoże.

ktr:
Byłem u jednego elektryka w warsztacie i zostawiłem mu ten modulik 3 przycisków żeby sprawdził co się dzieje. Dziś to odebrałem i usłyszałem, że jak podłączył na krótko to mu wszystko działało i się świeciło. Wg niego problem jest w samochodzie: albo coś z wiązką albo coś w sterowniku od grzania foteli.

Coś mi się nie podoba ta jego diagnoza bo jednak fotele podgrzewają się prawidłowo, a jedynie jedna dioda (kierowcy) się nie świeci. Podejrzewam, że olał temat i nic nie sprawdzał. Dlatego na dniach podjadę do innego elektronika i zobaczymy, co on ustali - czy problem jest w tym zestawie przycisków (na nadrukowanej płytce) czy w samochodzie. Sam jestem ciakaw.

A swoją drogą - czy ktoś wie gdzie jest zamontowany jakiś sterownik od podgrzewania foteli? Czy faktycznie coś się tam mogło stać? Albo w wiązce?

ktr:
Odwiedziłem znajomego elektryka, który udowodnił mi, że ten zestaw 3 przycisków (wraz z płytką drukowaną w środku) jest OK, wszystkie diody się świecą i to nie tam należy szukać przyczyny, dlaczego nagle po wymianie uszczelek pod kolektorem dioda fotela kierowcy przestała sygnalizować grzanie fotela.

Znajomy elektryk ma 2 hipotezy:
1. być może mechanicy wymieniając uszczelki pod kolektorem i uszczelki pod deklem musieli rozłączyć jakieś wtyczki, wiązki, czy coś i:
a) coś źle połaczyli
b) jakiś pin podczas podłączania się schował lub podgiął, skrzywił
2. być może coś się uszkodziło w komputerze

Ad. 1: Doradził mi, abym pod maską poszukał miejsc, które mechanicy mogli rozłączać i spróbował je rozłączyć, obejrzeć i jeszcze raz połączyć. Otworzyłem maskę, ale dla takiego laika jak ja to zupełnie nie wiem co i gdzie szukać jakiś wtyczek...

Może temu znajomemu elektronikowi pomógłby schemat elektryczny X-Type?

Czy macie jakiś pomysł związany z tym tematem. Dla mnie to się robi coraz ciekawsza zagadka, bo fotel grzeje, dioda jest sprawna, więc czemu nie działa i nie świeci gdy jest podłączona w samochodzie?

Pytanie przy okazji: jak włączę światła to podświetlają się na desce rozdzielczej różne guziki, w tym te 3 przedmiotowe. A czy jak włączycie światła awaryjne, to czy guzik od awaryjnych jakoś mruga, czy nie? U mnie nie mruga i zakładam, że tak ma być.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej