Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

SPALANIE

<< < (2/3) > >>

strawinski:
17 litrów w mieści to moim zdaniem za dużo jak na 2,5 a nawet 3 L.  Ale to też zależy od miasta i od ilości korków. Jeździłem po Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu itd, ale nigdy nie "osiągnąłem" takiego wyniku.
W moim 3.0 manual spalanie w mieście mam na poziomie 11-12,5 L/100km.
Nie mam specjalnie ciężkiej nogi ale jak trzeba wykorzystać moc silnika to czemu nie... :-gwizd

Innowierca:
A mi na krótkich trasach podczas tych -20st wyszło 8.5L  :-W   

Tak na marginesie, nawet 3.0 nie powinien palić więcej jak 15 w mieście. Przecież to spalanie bardziej pasuje do silnika 4L

pah:
Mój 2,5 manual (usa) w mieście pali 11,5 - jak bym nie jeżdził, tyle samo - ale bez większych szaleństw. W trasie ok 9 przy 130-150 km/h, pewnie da się zejśc niżej ale jechać kotem 70-90?? żeby się obraził? on jest stworzony do biegania...

robertth:
Moim zdaniem wszystko zależy też od miasta po którym się poruszasz.
W ostatnim czasie po Lublinie wychodzi mi średnia prędkość 18 km/h, więc spalanie na poziomie 15-16 l/100 km uważam za normalne.  ;)
Rózne warunki są w miastach i ciężko porównać je ze sobą. Myślę, że średnia prędkość jest dobrym wyznacznikiem spalania.
Zauważyłem, że w moim X-Typie najbardziej ekonomiczna jazda jest przy stałej prędkości w granicach 100-120 km/h, a nie przy 70-80  ;)
To takie moje małe obserwacje.  ;D :-gwizd

werdew:
Dawno tu nikt nic się nie chwalił, to odświeżam.

Pacjent - 2.0D przebieg 212tyś na liczniku.
Pierwszy taki sprawdzian w tym samochodzie.
Zatankowany do pełna - spalone 3/4 baku - zrobione 647 kilometrów  :-A - ponowne tankowanie do pełna - wynik= 7.52L/100km.
Prędkości przelotowe 50-80, bez świateł i korków.

Czy taki wynik jest Ok? czy szukać poprawek?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej