Ja też trzymam Jaguara w bibliotece
Brawo Truten 23
Parę rad odnośnie tematu/rozumiem, że podsufitkę będziesz kleił/:
-odprowadzenie wody przedmuchaj ustnie, od razu sprawdzisz, czy były zapchane i będziesz miał przyczynę, ale też sprawdź otwór od strony szyberdachu.Jeśli były z przelotem, to może faktycznie uszczelka szybra sparciała,
-nie licz, że przykleisz materiał bez wyciągania podsufitki, no way, chyba, że lubisz jeżdzić ustrojstwem,
-długość materiału do zakupu z naddatkiem ok 15-20cm/ materiał faktycznie może się super nie układać/,stąd wymagany naddatek/, plus 2 elementy szyberdachu z max naddatkiem/jak poniżej/.Po przyklejeniu odcinasz naddatek zostawiając 1,5 cm,
-najlepiej docinać materiał nożyczkami z zygzakiem,cięcie proste może się strzępić,
-nie dawaj za dużego naddatku na podsufitkę po bokach , z przodu i z tyłu, pogrubi to całość i będziesz miał problem z ułożeniem podsufitki z listwami bocznymi i i tak będziesz musiał trochę ścinać, wystarczy jakieś 1,5 cm, inna sprawa z szyberdachem zakład zrób na maxa/szyber jest widoczny od góry od strony dachu i za krótko docięty wygląda nieestetycznie/,
-materiał klej z lekkim luzem, nienapięty, w przeciwnym razie przy temperaturach wyższych jaki byś klej nie użył, to materiał przy wklęsłościach będzie się odklejał/ najlepiej klej w sprayu permatex 2-3 szt/nie tani ale skuteczny/,radzę kleić w 2 osoby,
-polecam wyciąganie podsufitki tylnymi lewymi drzwiami/instrukcje jak to zrobić są w necie/,nawet jeśli lekko się połamie na wąskim pasku między szybą przednią a oświetleniem górnym to nic nie szkodzi, materiał z pianką skutecznie to zakryje/ ważne aby nie pękł całkiem, wtedy masz problem/,
-materiał kup oczywiście z pianką, na allegro można dobrać tak, że stare elementy /słoneczniki,listwa przy szyberdachu/ się wkomponują i wygląda to dobrze,
-uważaj przy demontażu na listwy boczne okryte skórą, materiał może pęknąć razem ze skórą i będzie masakra,
-sprawdź ochronę antykorozyjną przy szybrze, nie będziesz miał innej okazji, a lubi tam coś się dziać,ja na klapie zewnętrznej szyberdachu profilaktycznie dałem cieńką warstwę oleju w rantach aby pracowało/niestety mam purchla/,nie za dużo/przy temperaturach będzie ściekać i brudzić podsufitkę/,przed zakładaniem sprawdzić dokręcenia elementów i sprawność szybra,
-i chyba najważniejsza rada -podsufitkę nie zakładaj na świeżo, najlepiej po klejeniu 2-3 dni jak będzie wyschnięte, ponieważ przy mocowaniu się z podsufitką przy wkładaniu do auta i wyginaniu materiału pozostaną Tobie wgniecenia i załamania na materiale i nie będzie to wyglądało dobrze/ no chyba, że odgniecenia wyrównają się, w co wątpie, zależy to także od użytego materiału, radzę jednak odczekać-pewniejsze wyjście/.