Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skrzynia rozdzielcza (reduktor) X-Type 2.5 benzyna
Choina:
Jeśłi nabyłeś taką wiedzę to pisz, a nie się chwalisz. Będzie dla potomnych.
bosniak:
Wszystko w swoim czasie :-hehe
bosniak:
--- Cytat: kotek30 w Sierpień 21, 2012, 00:09:12 am ---witam też mam taki problem .Można zdemontować wał i jeżdzić tymczasowo na samym przednim napędzie czy brak wału doprowadzi do jakiś usterek
--- Koniec cytatu ---
Bzdura nie da się. Jeżeli skrzynka kątowa przekazuje 61% momentu na tył to jak chcesz jeździć bez wału?
bosniak:
--- Cytat: kriss987 w Styczeń 09, 2013, 21:28:06 pm ---widzę to jakieś nieścisłości. jeżeli jest stały to stały jeżeli jest sprzęgło wiskotyczne to napęd jest tzw rozłączany czyli tak jak ja miałem cały moment poszedł na tylne koła z mniejszą przyczepnościa. w teorii tylko i wyłącznie napęd na sprzęgle wiskotycznym miał za zadanie przekierowywać moment na oś z większą przyczepnością. oczywiście piszę tu z wiedzy którą posiadam przy mechanice która występuje w audi quattro(stały napęd /starsze egzemplarze/) i vw syncro(jak golf 2,3, passat b3. b4 ). ciekawi mnie to czy może ma ktoś jakich zarys schemat jak dokładnie wygląda ta skrzynia rozdzielcza w środku. bardzo byłbym wdzięczny :-help
--- Koniec cytatu ---
Stały napęd na 4 koła rozłożony w proporcji 39% przód i 61% tył spowodowany zazębieniem i konstrukcja skrzynki kątowej. Sprzęgło wiskotyczne, które zastosowano w skrzynce kątowej (tylko do końca 2003r) ma za zadanie przechwycić różnice w prędkości miedzy osiami i zasprzęglić przekazując więcej momentu na oś z mniejszymi obrotami (mająca lepszą przyczepność) Pooglądaj to zrozumiesz http://www.youtube.com/watch?v=J1BkjNgxGAg Po 2004 r zlikwidowano w skrzynce kątowej sprzęgło wiskotyczne z co najmniej 2 powodów. Pierwszy to umiejscowienie sprzęgła, które poddane jest potężnym siłom na nie działających ze względu na umiejscowienie na samym środku przekazania napędów, Torsen byłby w tym miejscu 2x lepszy, dlaczego go tam nie wsadzili :- pojęcia Drugi powód to nie przewidziana wymiana oleju w skrzynce kątowej, gdzie w związku z pkt 1 mojego wywodu olej i tarczki zużywają się z duzą szybkoscią. Znacząco jej żywotność przedłuży częsta wymiana oleju. Po 2004r zlikwidowano archaiczne sprzęgło wiskotyczne, gdzie zadanie sprzęgła przejęła "wysoko rozwinięty" system kontroli trakcji DSC. Łopatologicznie jeżeli system wyczuje różnice w prędkości któregokolwiek koła przyhamuje szybciej kręcące się koło, a skrzynka przekaże moment na koło z lepszą przyczepnością, czyli najwolniej się kręcące lub stojące. UFF
badziej:
u mnie tez wystepowalo stukniecie podczas puszczania sprzegla, po regeneracji jest o niebo lepiej jednak jeszcze gdzies maly luz pozostal prawdopodobnie na uzebieniu. Regeneracja tej skrzynki zazwyczaj sprowadza sie do wymiany lozysk NTN od 2 do 4 szt, koszt 2x330pln i 2x90 ale zazwyczaj tylko jedno za 330 siada(brak zamiennikow), oraz regeneracja 'zabieraka' tj cztery kolki o duzej twardosci wcisniete w jeden element przenosza moment na drugi element, koki te lubia sie zerwac( u mnie 2 ) wtedy wyrabiaja otwory w drugim elemencie, (kosi, niszczy lozyska, polosie itd) i same sie niszcza( dlatego powstaje duzy luz i stuka podczas puszczania sprzegla) da sie naprawic tylko trzeba miec gdzie. tzn zaspawac otwory (u mnie byly to juz duze fasolki 6 mm luzu i polowa kolka), zrobic je od nowa, dopasowac kolki na ciasno lepiej wieksze 1mm i polaczyc z drugim elementem najlepiej bez luzu. Frezarka cnc i szlifierka koordynacyjna, spawarka,
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej