Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skrzynia rozdzielcza (reduktor) X-Type 2.5 benzyna

<< < (5/7) > >>

Choina:
Stały napęd dlatego, że nie jest dołączany. Zawsze się kręcą 4 koła. Nie ma tak jak w 4motion, że jeździsz na przednim, a w razie uślizgu załącza się tył. Tylko tak jak w quattro. Standardowo ma 40/60, ale te momenty się zmieniają w razie uślizgu i może być 80/20.

Bedek:
Tak sobie czytam ten ciekawy temat i aż wczoraj pojechałem potestowac. Stawałem w różnych miejscach - pod górkę, na skos przód na lodzie tył na śniegu - odwrotnie i zawsze ciągnęły dwie osie, jeżeli się gdzieś ślizgał to ślizgało się jedno koło z tyłu i jedno z przodu, jak stanąłem tyłem na lodzie przodem na śniegu i dałem troszkę gazu to obrócił troszkę tyłem i wyjechał płynnie, jak w tej samej sytuacji dałem dużo gazu to zerwał przyczepnośc z tyłu mocno ale krótko ( może 1 s ) zamielił po czym pociągną przednimi kołami aż dokopał się do trawy i ruszył. Nigdy nie doszło do sytuacji że stał i mieli tylko jedną osią. poza tym czuc że auto jest bardzie tylno napędowe, ruszając po śniegu i dając dużo gazu potrafi uśliznąc tyłem, ale w czasie jazdy ciężko go wytrąci z równowagi zachowuje bardzo stabilny tor jazdy nawet na śliskich łukach. Dodam jeszcze że nie mam żadnego systemu wspomagającego ruszanie czy zachowanie toru jazdy - przynajmniej nie mam żadnej kontrolki/przycisku. Moje auto do 2,5 2003 - USA. Muszę przyzna że ten napęd to jest to co uwielbiam w tym aucie.

tares56:

--- Cytat: BlackV6 w Sierpień 21, 2012, 22:35:49 pm ---jeden forumowicz tak jeździ już dość długo , jak na razie nie narzeka ,ciszej w samochodzie i mniejsze spalanie :) , co do moich problemów ze skrzynią to wolę ją zrobić bo nie po to kupiłem samochód z 4x4 aby mieć przedni napęd!!

--- Koniec cytatu ---

Co Wy opowiadacie?? nie da się. wiem, bo próbowałem z powodu uszkodzenia wału. Długa historia ale wiem, że to niemożliwe bo bez wału np na ręcznym hamulcy już nie ruszy. Może niektóre tylko tak mają to ja jestem niektóry

bosniak:
Mam problem ze skrzynia kątowa. Rozsypalo się łożysko od strony wyjścia pogłoski pasażera. Na skrzynce na tej białej naklejce z kodem kreskowym jest napisane 4X4W-7L486-EA a na obudowie 1X4W-7H425-DB
 Vesteon  Co oznacza napis na białej naklejce TC2104040035SXA? :-kogutki

Połączono

I co nikt nie wie, nie umie czy nie chce odpowiedzieć?

bosniak:
Dziękuje wszystkim za pomoc  :P widzę, ze forum prężnie działa i jest bardzo pomocne  :-super Już uporałem się ze skrzynką kątową, działa bez zarzutu, znam zasady jej działania jak i różnice od 2001 do 2003r i po 2004r, jej słabe punkty, oryginalne łożyska, ceny łożysk, kolejność rozbierania jak i skłądania jej do kupy. Wyciągania i wkładania jej do auta, ilość oleju, korki spustowe i wlewowe, "patenty" na spuszczenie i wlanie nowego oleju.  :-X

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej