Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Skrzynia rozdzielcza (reduktor) X-Type 2.5 benzyna

<< < (4/7) > >>

bodi:
jak ja testowałem z kumplem na śniegu to okazało się, że zawsze tył traci szybciej przyczepność i mieli kołami a przód włącza się jakoś gdy samochód odzyskuje przyczepnośc. Mam nówki zimówki Pirelli na wszystkich kołach, więc to nie jest problem opon.
Próbę zrobiliśmy poniewaz ten kumpel mówił mi, że u niego tak się zachowuje auto na jakichs syfnych chińskich oponach. Nie wierzyłem mu, ale okazało się, że u mnie tak samo - z ta różnicą, że auto ciągnie do przodu dość dobrze a nie mieli w miejscu przez minutę.
Czyli ten naped musi jakoś regulaować siłę ciągu. Gdyby było na stałe to 4 koła kręciły by sie non stop.

CiGaR:
Ale siła jest rozdzielona pomiędzy przednią, a tylną osią, na przodzie 40, a na tyle 60, nie wiem, czy posiadasz kontrolę trakcji, czy też nie, bo były wersję, które takowej nie posiadały.

bodi:
ja nie mam DSC

benjamin:

--- Cytat: bodi w Styczeń 09, 2013, 01:53:27 am ---jak ja testowałem z kumplem na śniegu to okazało się, że zawsze tył traci szybciej przyczepność i mieli kołami a przód włącza się jakoś gdy samochód odzyskuje przyczepnośc. Mam nówki zimówki Pirelli na wszystkich kołach, więc to nie jest problem opon.
Próbę zrobiliśmy poniewaz ten kumpel mówił mi, że u niego tak się zachowuje auto na jakichs syfnych chińskich oponach. Nie wierzyłem mu, ale okazało się, że u mnie tak samo - z ta różnicą, że auto ciągnie do przodu dość dobrze a nie mieli w miejscu przez minutę.
Czyli ten naped musi jakoś regulaować siłę ciągu. Gdyby było na stałe to 4 koła kręciły by sie non stop.

--- Koniec cytatu ---

x-type ma stały naped 4x4 o nazwie Traction-4  rozdział mocy 60 % na tył 40 % przód, posiada sprzęgło wiskotyczne ,które jak  odkryje różnicę w prędkości obrotowej obu osi różnie przekazuje moc. Mówiąc krótko - gdy przednie koła stracą przyczepność, więcej pary idzie na tył i odwrotnie. Pewnie dlatego masz takie uczucie

kriss987:
widzę to jakieś nieścisłości. jeżeli jest stały to stały jeżeli jest sprzęgło wiskotyczne to napęd jest tzw rozłączany czyli tak jak ja miałem cały moment poszedł na tylne koła z mniejszą przyczepnościa. w teorii tylko i wyłącznie napęd na sprzęgle wiskotycznym miał za zadanie przekierowywać moment na oś z większą przyczepnością. oczywiście piszę tu z wiedzy którą posiadam przy mechanice która występuje w audi quattro(stały napęd /starsze egzemplarze/) i vw syncro(jak golf 2,3, passat b3. b4 ). ciekawi mnie to czy może ma ktoś jakich zarys schemat jak dokładnie wygląda ta skrzynia rozdzielcza w środku. bardzo byłbym wdzięczny :-help

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej