Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skrzynia rozdzielcza (reduktor) X-Type 2.5 benzyna
zzasuwa:
Witam,
mam X-typa (rocznik 2003) z manualną skrzynią biegów. Podczas zmiany biegów słychać stuknięcie, wyszło, że jest spory luz między wałem napędowym a skrzynią rozdzielczą (reduktorem). Czy możliwa jest regeneracja reduktora? (mechanik powiedział mi że trzeba wymienić łożysko reduktora, jednak nie mogę go nigdzie kupić).
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
BlackV6:
u mnie walka z skrzynią rozdzielcza trwa nadal miałem podobne objawy jak Ty ,został rozłożony wymienione łożysko , olej , po 2 tyg zaczęło wpadać w wibracje i tak mam do dzisiaj , słychać go od strony kierowcy jak zaczyna wyć jak zacznie mi to przeszkadzać wymienię na nowy ,moim zdaniem nie da się go zregenerować pytałem u 5 specjalistów którzy zajmują się samochodami 4x4 żaden nie chciał podjąć się regeneracji całości ,ale jak kogoś znajdziesz to proszę o namiary
kotek30:
witam też mam taki problem .Można zdemontować wał i jeżdzić tymczasowo na samym przednim napędzie czy brak wału doprowadzi do jakiś usterek
Bedek:
To chyba dość dziwny pomysł, zważywszy że napęd X-a przekazuje na tył 70% momentu. Ciekawe jak zachowało by się sprzęgło lepkościowe - oj nie wyjdzie to na zdrowie.
BlackV6:
jeden forumowicz tak jeździ już dość długo , jak na razie nie narzeka ,ciszej w samochodzie i mniejsze spalanie :) , co do moich problemów ze skrzynią to wolę ją zrobić bo nie po to kupiłem samochód z 4x4 aby mieć przedni napęd!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej