Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena

nie beda daimlerow w 2009

<< < (2/3) > >>

kyrios_paulus:
A czy takie wozy mogłyby konkurować z limuzynami pokroju Rollsa, Maybacha?
Nie wydaje mi się.

barbie:

--- Cytat: kyrios_paulus w Grudzień 17, 2008, 10:27:26 am ---A czy takie wozy mogłyby konkurować z limuzynami pokroju Rollsa, Maybacha?
Nie wydaje mi się.

--- Koniec cytatu ---
Na dziś oczywiście nie - ale za swoich czasów nawet przebijały Rollsy (Maybachów już lub jeszcze nie było)  :D
Ten z 1930 to DoubleSix Corsica - V12 z rozrządem suwakowym (sleeve valves) Knighta zwany mistrzem ciszy. Miał sprzęgło hydrokinetyczne, preslekcję itp..
Ten z 1950 to "Zielona Księżniczka" - chyba jeden z najdroższych (o ile nie najdroższy) samochód swoich czasów. Występował też w wersji "Stardust" - granatowy z dużą ilością złotych gwiazdek na nadwoziu.
Zrobiony specjalnie dla Lady Docker (ślicznej byłej tancerki, żony szefa Daimlera po II wojnie). Cena tego auta - priceless!!! Te kropki na zdjęciu to gwiazdki z prawdziwego złota. Trochę więcej:

http://postmanpatel.blogspot.com/2007/11/lord-and-lady-docker-where-are-they-now.html

barbie:

--- Cytat: kyrios_paulus w Grudzień 17, 2008, 10:27:26 am ---A czy takie wozy mogłyby konkurować z limuzynami pokroju Rollsa, Maybacha?
Nie wydaje mi się.

--- Koniec cytatu ---
Znalazłem jeszcze fajny link o "Docker Daimlerach":
http://www.joesherlock.com/Docker.html
Jeśli chodzi o ostentację wyposażenia (skóry z zebry lub krokodyla etc.) to Maybach jest spartański!
Zresztą Lady Docker miała też "jachcik" wymagający 40 osobowej załogi i nosiła suknie wartości 10000 (ówczesnych!!!!) funtów.
To utracjuszostwo spowodowało kłopoty Daimlera (od 1897 r. dostawcy Dworu Brytyjskiego) i umożliwiło wejście tam firmy Rolls-Royce, oraz zaowacowało tym, że od 1960 r. Daimler jest własnością Jaguara....

Ale byli czasy, byli! Te se ne vrati...

KRISS:
Od zawsze, od poczatku było przyjęte, ze Rolls czy Bentley to były samochody owczesnej finansiery, co nie oszukujmy sie nie było szczytem marzeń wtedy. Natomiast Daimler, o.. Daimler to był samochód koronowanych głów. I być może teraz to nie wiele zmienia, natomiast kiedys...
Daimler powróci wszystko na to wskazuje i moze HM porzuci tego szkaradnego Bentleya dla Daimlera
Na pocieszenie zostaje nam premier :)

kogutki:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej