Dział Techniczny > XK8/R (1996 - 2006, jako x100), XK (2007 - 2015 jako x150)

XK8

(1/3) > >>

£ukasz:
Witam. Po długich poszukiwaniach znalazłem samochód, który mi odpowiada, w związku z tym chciałby się zapytać, na co należy zwrócić uwagę przy oględzinach. Dodam, że ma to być mój pierwszy zakup używanego samochodu no i pierwszego Jaguara, tak więc jestem trochę zielony w tej kwestii.

Samochód to XK8 z 2001 roku (przejściówka), czyli 4.0 V8 32V N/A i 5-biegowa skrzynia. Nikasil tutaj już nie występuje, prawda? Autko ma parę rzeczy to zrobienia, ale chciałbym się dowiedzieć co należy wymienić zaraz po zakupie. Słyszałem, że na pewno napinacz łańcucha rozrządu, bo są kiepskiej jakości, ale co z samym łańcuchem? Napinacz wymienić na oryginalny czy może zamiennik lepszej jakości? Jakie płyny należy wymienić? Dodam, że autko ma niecałe 200.000 km prawdziwego przebiegu;)
Skrzynia w aucie jest uszkodzona - chodzi tylko na jednym z biegów, czy ktoś może spotkał się z czymś takim? To raczej kwestia elektroniki, naprawy czy wymiany?

Proszę o odpowiedź, Łukasz

maras:
Zadzwoń do serwisu, podaj im vin i dowiedz się czy napewno nie ma nikasilu. Zaprzestano używać nikasilu w 2001r ale nie jestem pewien czy dopiero od połowy roku, więc to ustal. Co do plastikowych napinaczy to jeśli masz silnik bez nikasilu to także napinacze są poprawione.
przedewszystkim jedź nim na stację diagnostyczną, podepnij pod komputer, sprawdź czy nie ma błędów,włóż sondę w rurę wydechową i jedną i drugą- sprawdź skład spalin bo to bardzo dużo mówi o silniku. Niech diagnosta sprawdzi dokładnie zawieszenie, czy nie ma luzów, czy nie ma wycieków. Zapłacisz za to 100- 160zł a  będziesz wiedział praktycznie wszystko o aucie.

£ukasz:
Z tym będzie trochę problemu, bo auto po pierwsze stoi w Niemczech ponad 800 kilometrów ode mnie, a po drugie nie odpala. Polakowi w Niemczech da się sprawdzić auto i jego historię na serwisie? Dodam, że auto sprzedaje pierwszy właściciel.

Jaguar Parts:
Po długich poszukiwaniach znalazłeś auto, które Ci odpowiada? Czyli takie, które jest do wzięcia prawie za darmo! Na to wygląda, bo skrzynia spieprzona, auto nie odpala i cholera wie co jeszcze. Potem zacznie się wydzwanianie po sprzedawcach części i płacz, dlaczego złodzieje chcą np 2.5 tyś za skrzynie, skoro za auto dałeś 10tyś.
   Jaguary należy kupować w stanie co najmniej dobrym bo naprawy bywają bardzo kosztowne!

£ukasz:
Hej, nie tak ostro.
Wiem, że naprawa tania nie będzie, ale jak dla mnie to lepiej kupić taki samochód bezwypadkowy, a z awarią, włożyć w niego pieniądze i doprowadzić go do stanu idealnego (druciarzem nie jestem, proszę), niż kupić u nas, bo co oglądam u nas w Polsce Jaguary to każdy jest "bezwypadkowy" w ogłoszeniu, a potem wychodzi, że tył pomalowany, albo beżowe wnętrze, a pokrywa kierownicy z nieznanych przyczyn czarna... Już nie mówiąc o przebiegach, gdzie w Niemczech XK8 z przebiegiem prawie 200k km ma fotele jak nowe, a u nas XJ-ty z otomoto mają po 100k km, a fotele jakby je ktoś nożem pociął.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej