Dział Techniczny > Technika ogólna, Literatura
jaguar s-type/x-type
Hiro:
Ok dzięki za info. No cóż w dzisiejszych czasach gdy ceny paliwa rosną regularnie muszę patrzeć na spalanie. Nie ważne ile masz pieniędzy. To czysta ekonomia. Przecieć oprócz tego, że wydam dużo na paliwo, to jednocześnie już teraz jest problem ze sprzedażą auta z silnikami o dużej mocy. Teraz łatwiej kupić duże auto za rozsądną cenę niż zadbanego średniaka z małym spalaniem. A co będzie gdy cena paliwa oscylować będzie w granicach 10 zł co jest możliwe.
Przecież nawet jaguar montuje już diesle do S-type. Tylko, że one też zbyt ekonomiczne nie są. Chociaż różnica w spalaniu w dieslu wynosi ok. 4 litrów na korzyść diesla.
Ja lubie auta nietypowe. Jak chysler 300c, reno velsatis, rover 75, jaguar niestety oprocz velsatisa i rovera wszystkie inne mają "głębokie gardła".
Nie wiem czy ktoś z was jechał velsatisem. Jego komfort jest porównywany z tym co spotkałem w jaguarze. X-type przy velsatis to wozek drabiniasty, mały ciasny i twardy.
Ok tak czy siak będę myślał o dieslu s-type może trafię na model nierozjechany 400 tys km.
pozdrawiam
BlackV6:
Velsatisem nie jeździłem ale miałem samochód z jednym z silników który tam montowali 3.o cdti w renault chyba inaczej się zwał , hmm niestety moc i przyjemność kosztuje tak było jest i będzie niestety :) ale życie jest zbyt krótkie aby choć trochę z niego nie korzystać ;D
Choina:
Nie wiem jakim iksem jeździłeś, ale przypuszczam że wersją Sport lub jakąś z dużym przebiegiem.
Ja mam XJ na Sporcie, a żona ma X z normalnym zawiasem, oba auta na 18" z czego X ma mniejszy profil i powiem Ci, że nie mogę potwierdzić tego co napisałeś wyżej. Fajne komfortowe autko, aż nie moge się doczekać zimy kiedy założę 16".
mateuszg24:
Mam rover 75 2.0 cdt i x-type 2.5V6. Komfort jazdy w x-type jest dużo wyższy. Jaguar x-type ma dużo wygodniejsze fotele sportowe, jest cichszy , ma dużo lepsze nagłośnienie, lepiej się kieruje kierownicą , bardziej miękkie sprzęgło, lepiej się jeździ po śliskiej drodze ze względu na 4x4.
Lubię te dwa samochody, rover 75 to trochę taka limuzyna i taki ma styl jazdy. Natomiast w x-type 2.5V6 wyczuwa się sportowy charakter auta.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej