Autor Wątek: Problem z odpaleniem silnika  (Przeczytany 2630 razy)

lolo

• Gość
Problem z odpaleniem silnika
« dnia: Czerwiec 24, 2012, 12:01:54 pm »
Witam wszystkich. Od kilku tygodni mam problem z odpaleniem silnika w S_type 3,0 V6 z 2001 roku. Usterka pojawia sie sporadycznie ale bardzo mnie irytuje . Ostnim razem piłowałem rozrusznik przez prawie 20 minut za nim zapalił. Wiem tylko ,że w tym czasie nie słyszę pompki paliwa. Zdarzyło się też kilka razy, że silnik zgasł podczas jazdy. Czy to jest wina pompki a może czegoś innego. Miał ktoś jusz może taki problem???
Pozdrawiam

m10

• Gość
Odp: Problem z odpaleniem silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2012, 12:21:19 pm »
Najbardziej prawdopodobne jest (zakładając, że aku masz dobre):
-Pompa paliwa szwankuje i nie dostarcza tyle paliwa ile powinna lub ciągnie je za słabo - przy dużych przebiegach może ona nieco słabnąć.
-Filtr paliwa masz zatkany co powoduje blokowanie dopływu paliwa
-Od brudnego paliwa zatkało się sitko zbiorniku (w bagażniku) - miałem tak kiedyś, że samochód w ogóle nie chciał zapalić chyba, że zalało mu się z 40litrów paliwa a winnym było to właśnie sitko, które było całkowicie zatkane.

Te dwie ostanie możliwości możesz sam sobie sprawdzić a jak nie to podjechać do mechanika (tylko dobrego!!!) żeby sprawdził ci działanie pompy i koniecznie to sitko w bagażniku a także sam stwierdził co może powodować takie zachowanie samochodu.

lolo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2012, 12:36:13 pm »
Aku ma dobre bo po 20 minutach kręcenia jeszcze dzaiłało  :)
Filtr wymieniony na jesień tamtego roku także raczej odpada.
Zbiornik paliwa mam prawie zawsze pełny ale sprawdzę sitko, może jest faktycznie przytkane bo auto ma zrobione już prawie 300 tysięcy...
Martwi mnie fakt że jak nie chce zapalić to nie słyszę pompki przy włączonym zapłonie....

m10

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2012, 12:54:31 pm »
Z pompą to co napisałem, może ciągnąć słabo albo nawet się zawieszać ale do sprawdzenia tego to potrzebny mechanik, A zdradź nam jeszcze skąd jesteś.

lolo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2012, 12:58:26 pm »
Mieszkam niedaleko Opola  :)

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2012, 13:11:06 pm »
Jeśli jesteś z okolic Opola to skontaktuj się z Zadek07 on jest z Krapkowic i tam też ma warsztat , może pomoże  :)

Jaguar Parts

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2012, 20:57:39 pm »
Kolego na 99% masz coś zrąbane w skrzynce bezpieczników pod maską. Zrób tak: Weź drugą osobę, otwórz maskę i skrzynkę bezpieczników. Próbuj odpalać auto a druga osoba niech porusza przekaźnikami (to te żółte;)). Miałem ten sam problem i oprócz tego, że było to obciachowe i wkurzające to także bardzo niebezpieczne! Raz auto zgasło mi podczas wyprzedzania!

lolo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2012, 21:09:48 pm »
Dzięki za wskazówki ;D
Przekazałem informację mechanikowi i zobaczymy co będzie dalej  ;D
 :-tylko

Jaguar Parts

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2012, 09:58:32 am »
I jak kolego, rozwiązałeś problem gaśnięcia i nieodpalania?

lolo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 02, 2012, 12:53:44 pm »
Jak na razie mechanik milczy ale jak tylko coś będę wiedział od razu napiszę  ;D

lolo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 02, 2012, 19:14:03 pm »
Mechanik wymienił przekaźnik, wyczyścił zaśniedziałe styki i jak na razie od soboty poali mza każdym razem. W niedziele go odbieram i zobaczymy czy to była przyczyna....

Jaguar Parts

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2012, 19:34:18 pm »
Tak, tak jak pisałem wcześniej to jest przyczyną.