Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

dziwne szarpanie

(1/4) > >>

azshubert:
Witam

Mam następujący problem ze swoim kotem, auto dziwnie szarpie (dławi się) przy przyspieszaniu. Najbardziej jest to odczuwalne na 4 biegu w granicach 2000 obrotów. Szarpanie to nie jest ciągłe, sporadycznie pojawia się również przy redukcji biegu na niższy. co to może być ? pomóżcie.
Dodam jeszcze że ostatnio auto zgasło mi podczas jazdy. po zatrzymaniu udało mi się go normalnie uruchomić.

luko_j:
Norma.. też tak mam.. i inni też tak mają przy tym silniku. Przy ok 1500 - 1700 obrotów na 4 lub 5 biegu jak zaczyna szarpać to odpuść gaz i znów wciśnij.. u mnie działa. Po prostu za niskie obroty. Wyczyść egr i kolektor powinno trochę pomóc.

azshubert:
Czyli nie ma to nic wspólnego ze świecami czy cewką ? (w 3.0 benzynach podobno takie zachowanie auta związane jest z cewkami, świecami.)
Dodam jeszcze że mój kot strasznie "kopci" przy przyspieszaniu.

kolejny problem to przy przyspieszaniu, kiedy na 3cim lub 4tym biegu wcisnę energiczniej pedał gazu auto wyraźnie drga, co może być tego przyczyną ?

benjamin:
 zacznij od zczytania błędów, świece i cewki często są przyczyną szarpania w 2.5 3.0, na jaki kolor kopci?

BlackV6:
a może padły katalizatory chodź powinno pokazać błąd

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej