Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Zapala się kontrolka ładowania ?

(1/4) > >>

Bedek:
Witam!

Od jakiegoś czasu w mim X-e ( 2,5, 03) zaświeca się kontrolka ładowania ale zawsze po kilku minutach jazdy, wyłączenie i włączenie silnika nie zawsze pomaga ale wyłączenie i odblokowanie zamka pilotem i ponowne uruchomienie już gasi kontrolkę ( jaja jakieś) czasem na kilka dni czasem na kilka minut. Najśmieszniejsze jest to że jak świeci się kontrolka to ładowanie jest i to takie samo jak podczas zgaszonej. Posprawdzałem wszystko i jest OK, Błędów w komputerze nie ma wszystko pięknie a kontrolka się zapala. Może ktoś już z tym walczył - każda podpowiedź mile widziana.

BlackV6:
Ja miałem sytuację taką z zapalaniem się kontrolki ładowania , mianowicie u mnie odpowiedzialna za to była sprężarka klimatyzacji ,po wymianie ikonka się już nie pojawiała ;)

Turbine84:
Witam,

Mam ten sam problem, z tym ze ja mam stwierdzone ze jest cos nie tak z klima (raz rozsadzilo mi chlodnice a na nowej cisnienie skacze do 25 bar).

Black V6 - ile trzeba liczyc za taka sprezarke ?

Pozdro

BlackV6:
Nowa 3,1 tys zl  :-hehe :-hehe

150 zł za nią mnie policzyli sprawdzona używka montowana na dzień przed wożeniem pary młodej  :)

Bedek:
Sprężarka powiadasz ??? Hmmmm dziwne przecież tam jest tylko zwykły elektromagnes i nic więcej. A zapalała się jak klima była włączona czy nie miało to znaczenia ?? . Bo ja zauważyłem że zapala się częściej jak jest bardzo ciepło.
Gdzieś tam w czeluściach dokumentacji jednego z warsztatów doczytałem że alternator sterowany jest trzema plusami i jak na jednym z nich brakuje napięcia, jest za niskie lub przerywane to zapala się kontrolka ale ładowanie jest tyle że nieznacznie obniżone voltowo. Powodem tego może być regulator napięcia lub poprostu przerwa w obwodzie.
Ale najpierw obmierzę sprężarkę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej