Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
opony
Wiesiek:
Drodzy Kociarze,
Rozwaliłem oponę tak, że jest do wyrzucenia. Czy mam wymienić parę czy może cztery (napęd 4x4)? Sprawdzałem są w sprzedaży te same opony jakie mam. Moje zaczęły trzeci sezon.
jazabek wac³aw:
Mogę się mylić ale na osi powinny być takie same opony, czyli wystarczy jak wymienisz parę, może wystarczy też wykorzystać oponę z zapasu.
Poszukaj jeszcze odpowiedzi lub zapytaj tych co się znają.
Wiesiek:
Niestety na zapasie mam dojazdówkę.
benjamin:
przy stałym napędzie 4x4 wszystkie opony powinny być takie same nie tylko w tym samym rozmiarze ale i tego samego producenta, w takim samym wzorze, nawet jeśli różne opony będą charakteryzować się identyczną średnicą, to mogą mieć różne parametry pracy (głębokość ugięcia pod tym samym obciążeniem, zwiększanie się średnicy w miarę wzrostu oddziaływania siły odśrodkowej, punkt zrywania przyczepności) może to źle wpływać na warunki pracy układu napędowego
W x-sie można uszkodzić szybko skrzynię rozdzielczą potocznie nazywaną "reduktorem" chociaż z nim wiele wspólnego nie ma...
jeśli są mało zużyte najlepiej dokupić jedną identyczną (nową lub popytać na wulkanizacjach o pojedynkę w podobnym stanie jak te 3 pozostałe)
m10:
To niestety będziesz musiał kupić dwie nowe, ponieważ na jednej osi muszą być identyczne tzn. takie same i tak samo przytarte bo w przeciwnym razie będzie gorsza przyczepność itd.
Ale jeśli stało ci się to w tyle a druga opona nie jest bardzo zużyta to (jeśli się da) kup tylko jedną a jak rozwaliłeś ją z przodu to przełóż te z tyłu do przodu bo na tyle jedna, która będzie miała większy bieżnik przytrze się szybko i będzie ok zaś na przodzie będzie ci świrować układ kierowniczy tzn. będzie trudniej go wyczuć i źle będzie wchodzić w zakręty - to rozwiązanie poleca w takich przypadkach mój znajomy wulkanizator [z zamiłowania i siedzi w branży od ok.25-30lat]
Oczywiście ten drugi sposób zakładając, że kupisz taką samą oponę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej