Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

jak zdemontować bezboleśnie przedni tylny zderzak

(1/2) > >>

Chawka:
Witam,

jak w temacie jak sie do tego zabrac zeby niczego nie uszkodzić, są jakies poukywane śruby lub ucwyty ?

tomek1212:
Tylny zderzak jeżeli nikt nie przerabiał ściąga się bardzo łatwo. Wystarczy odkręcić dwie śruby M10 na klucz 17 (od dołu, pod zderzakiem w pionie), a następnie wysunąć cały zderzak do tyłu ze ślizgów które znajdują się pod bocznymi fragmentami zderzaka.
Uprzednio trzeba jedynie odłączyć kostki elektryczne do świateł przeciwmgłowych. Owe kostki znajdują się w bagażniku pod tapicerkami.

roberturszula:
na e-mail wysłałem książkę  sam naprawiam w formacie pdf niestety po angielsku,być może będzie pomocna. :)

lolek100:
Przedni zderzak zdejmuję się dokładnie tak samo jak tylny
Uwaga! jeśli zamierzasz wymienić przedni zderzak to były dwa rodzaje belek zderzaka,
roczniki od'87-'92 mają inny rozstaw śrub mocujących niż roczniki '93-'94.
W tych nowszych występowały halogeny wbudowane w spojler (jako opcja), dlatego ta zmiana.
pozdrawiam Karol
p.s. roberturszula możesz tez wysłać mi ta książkę w pdf, bo chyba mam ją tylko w wersji papierowej

Yoohas:
Nie wiem czy wszyscy tak mieli ale jak zdejmowałem tylny zderzak (żeby wypiaskować i zabezpieczyć ramę stalową - bo konstrukcja jest kiepska i lubi się tam zbierać syf) to po złożeniu troszkę się musiałem napocić, żeby z powrotem przykręcić. Miałem problem z trafieniem ponownie śrubami w otwory.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej