Mój jaguar S-Type z 2001 ostatnio przechodzi jakiś trudny okres, a w sumie to nigdy nie było zbyt kolorowo.
Mam problem z zamkiem centralnym, po zamknięciu od razu obija, więc auto się nie zamyka, wszelkie próby kończą się niepowodzeniem. To samo przy jeździe, po jakimś czasie od ruszenia auto się zamyka i zaraz otwiera i tak pozostaje. Raz czy dwa razy była sytuacja, że auto po ruszeniu zamknęło się i tak już pozostało, aczkolwiek przy następnej jeździe znowu to samo, zamek odbijał.
Problemy zaczęły się od włączającego się alarmu po zamykaniu auta pilotem, potem wcale się go zamknąć nie dało.
W jeden z jesiennych poranków autko nie chciało odpalić, a radio po przekręceniu kluczyka włączało się i zaraz wyłączało. Akumulator padł. Podłączyliśmy booster i teoretycznie jag był gotowy do jazdy. Od ostatniej podróży, do wyładowania się akumulatora minęły około dwa tygodnie, więc stwierdziłam, z małymi wątpliwościami, że taka sytuacja miała prawo mieć miejsce.
Pomijając problem z zamkami, wszystko było ok.. aż do czasu wymiany hamulców. Autko stało u mechanika około tygodnia, akumulator totalnie się wyładował, trzeba było na nowo wpisywać kod do radia. Podłączyliśmy go pod prostownik. Dwa dni po naładowaniu znowu całkowity brak prądu, auto było odpalane na parę minut, ale nie jeżdżone w tym czasie
Łącząc problem z elektryką i wyładowania akumulatora, przypuszczam, że po prostu gdzieś ucieka prąd.
W aucie podobno mechanik wymienił zamki plus czujnik alarmu, co jak widać nie przyniosło żadnego efektu. Wspomnę jeszcze, że w trakcie problemów z zamkiem pojawiła się sytuacja, że wyskakiwał w czasie jazdy alert "boot open" tylko, że bagażnik był zamknięty i nic nie wskazywało na to, że coś jest z nim nie tak.
Niestety mój kochany Jaguar powoli umiera, nie wyobrażam sobie jazdy na co dzień innym autem, więc chciałabym jeszcze trochę nim pojeździć. Dni i noce co raz chłodniejsze co jeszcze bardziej obciąża akumulator.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Dodatkowo, planuję zakup X- Type'a. Jeżeli, ktoś byłby w stanie mi cokolwiek na jego temat doradzić, byłoby super. Dzięki!