Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x-type wymiana oleju silnikowego

<< < (17/18) > >>

sobrus:
Można zerknać do instrukcji obsługi samochodu.
Benzynowe silniki w X-Type mogą oficjalnie jeździć na wszystkim 0/5W30/40. Jak jest w dieslach nie wiem.

Teoria mówi tyle:
Pierwsza cyfra im niższa, tym łatwiejszy rozruch zimą i ochrona w mrozy.
Druga cyfra im wyższa tym wyższe spalanie ale lepsza ochrona zwłaszcza w upały i przy ostrej jeździe.
(przy czym słaby olej 5W40 i tak chroni gorzej niż dobry 5W30)

Co do producentów nic interesującego chyba powiedzieć nie można, ani cena, ani marka nie jest dziś wyznacznikiem jakości oleju.
A większość użytkowników nie jest w stanie sensownie porównać różnych marek i typów miedzy sobą.

Dużo osób poleca Gulfa o którym napisałeś, ja też go używam, ktoś na forum przejeździł na Gulfie dziesiątki tys kilometrów i silnik był w doskonałym stanie. Ale oczywiście ciężko nawet powiedzieć czy dziś Gulf to ten sam Gulf co lata temu. Ja nie zauważyłem różnicy w stosunku do Valvoline czy Totala.

Dodo88:
Dzieki za odpowiedzi ;)
Ogolnie dodam, ze przebieg samochodu to ponad 180tys.km, uzytkuje go w UK i tutaj zostal kupiony, nie wiem jaki olej byl wlany poprzednim razem przez wlasciciela ale tutaj zazwyczaj w serwisach wlewaja te ktore zaleca dany producent samochodu, wiec mniemam ,ze jezdzil na 5W30 ALE przy kupnie gdy spojrzalem na poziom oleju ,byl na minimalnym minimum ... Nie mam pewnosci co do ilosci zuzywanego oleju przez silnik, byc moze 5W40 okazalby sie lepszym... :- pojecia
W kazdym razie wybieram miedzy:
https://allegro.pl/oferta/gulf-formula-fs-5w30-5l-a1-b1-a5-b5-wss-m2c913-d-7089286005
a
https://allegro.pl/oferta/valvoline-maxlife-5w40-max-life-olej-silnikowy-8l-7856984091
Kusic sie na Valvo ?
(olej bedzie kupiony z pewniejszego zrodla niz allegro,linki tylko na potrzebe postu ;) )

Driv3rrrr:
Fuchs dużo lepszy

sobrus:
Ale który? GT1 czy Supersyn?

Jakusa:
Koledzy, ile litrów oleju kupić do wymiany w 2.0 tdci? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, potrzeba 6 a może 7 litrów ?

W postach w tym wątku znalazłem również wypowiedzi o możliwości wyciszenia silnika olejem. Jest to sprawa, która mnie zainteresowała ponieważ mój w trasie jest dość uciążliwie hałaśliwy. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat, jest to różnica, którą można faktycznie odczuć? Jaki olej będzie "najcichszy" ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej