Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x-type wymiana oleju silnikowego

<< < (13/18) > >>

kamilos_sid:
nie po to na korku w sierściuchu jest napisane Castrol 5w30 żeby lać inny...

sztandi7:
Ja do swojego leję Motula X-Cessa 5W30 z normami do Jaguara. Tani nie jest ale bynajmniej ja mam zaufanie do Motula. Poprzedni właściciel-pierdoła zalał Castrola 10W40 to od razu go wylałem, mimo że miał może ze 2 miesiące. Moje uczulenie na Castrola nie pozwoliło mi na nim jeździć :)

radom82:
Ja go za 175zł za 6L widzę , więc taki drogi to on nie jest.
http://allegro.pl/motul-8100-x-cess-5w40-6l-praga-i6822410327.html
Tyle że to 5w40 , a ty piszesz o 5w30 , a takiego z oznaczeniem X-Cess nie widzę.

Za to w IC 5l = 195zł + 1L = 49 , 6L = 244zł (też 5w40)

Podobno Motul czesto bywa podrabiany , ale czy w ogóle jest jakikolwiek sposób żeby być pewnym że olej jaki kupuje to ten właśnie olej?

Co do LIQUI MOLY SYNTHOIL 5W40 , tez nad tym myślałem
"http://allegro.pl/liqui-moly-diesel-synthoil-5w40-6l-i6591587983.html
Cenowo nie wygląda na chłam , ale cena to nie jedyny wykładnik (220-230zł za 6L)
Nie używałem nigdy go , ale może tym razem właśnie jego wypróbuję.

PS: to że na korku (czy gdzie indziej) firma napisze 'coś' to nie zawsze oznacza że musi to być jedyne rozwiązanie (lub że jest najlepsze), w końcu firmy sobie za takie 'coś' płacą i jest w to PR/Marketing zamieszany a nie najlepsze dbanie o klienta.

Nie chcę Castrola , pytałem o L.M , czy jest zły czy dobry, jeśli zły to dlaczego.
Aczkolwiek Motul mi odpowiada, używam go w innym samochodzie (używam Motula 300v, ale to w samochodzie z powyżej 300hp) i sprawdza się tam od ponad 10 lat świetnie.
Jesli ten Motul jest dobry to nie mam nic przeciwko niemu, wręcz przeciwnie.
Czy ktoś o tym Motulu X-Cess 5w40 (? czy jednak 40? czy 30?) oraz tym LIQUI MOLY SYNTHOIL 5W40 może powiedzieć coś złego i uzasadnić lub jednak także polecić ?

kamilos_sid:
wg instrukcji 5w40 w x-type jest zalecany wtedy gdy auto jest eksploatowane w gorącym klimacie, w którym nie występują temperatury ujemne, więc jeżeli mieszkasz w Polsce to raczej powinien być 5w30.

radom82:
Dzięki .
Aczkolwiek jeśli bywam na kilka tygodni w okresie letnim we Włoszech , a trafiam tam na temperatury powyżej 40c (nawet 46c pokazywał Kot jak go odpalałem po 2h na słońcu stania), to może w takim razie jednak warto zalać 5w40? Jeśli przez 11 mcy pracuje w normalnych temp , a 1 mc w roku w ekstremalnych to chyba powinienem brać pod uwagę te ekstremalne? W Polsce samochód jest garażowany i zimą i latem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej