Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x-type wymiana oleju silnikowego

<< < (12/18) > >>

q_nerk:
Akurat w przypadku diesla jeśli olej się szybko brudzi to jest to in plus. Generalnie sadza ma tendencje do zbijania się w grudki, które są mocno ścierne, stąd dobre oleje mają tendecje do rozpuszczania sadzy. I nie bronię tutaj żadnego oleju.

maron:
Tu(gonzo) pewnie płukanka dała rade,jak ja zmieniłem olej z castrola na millersa to takiego czarnego oleju wcześniej nie miałem.Ale ja nie płukałem.Ten olej ma TBN 10,1 jedna zmiana powinna przepłukać.

S123:
Olej w silniku diesla musi być czarny. Musi absorbowac sądzę. To naturalny proces.

radom82:
Witam , jestem przed wymianą oleju - Xtype 2.0 2005, olej nie wymieniany rok i 3 miesiące (samochód mało jeździ , raczej okazjonalnie) , w tym czasie jedną długa trasę zrobił 5tyś . Zalany był Motul 6100+ 10W40.

Chciałbym wymienić na jakiś bardzo dobry olej (pewny olej , żeby nie była to żadna podróba albo fake syntetyk) , a z tego co czytam tu, to 10W40 nie koniecznie był dla kota najlepszym wyborem;).

Czy dobrym wyborem teraz na zmianę byłby olej :

LIQUI MOLY 4100 5W40

Cechy produktu
Producent   LIQUI MOLY
Indeks   LIM9511P 5W40 5L+1L
Klasa lepkości SAE   5W40
Linia   4100
Rekomendacja   Najwyższa jakość
Pojemność [l]   6
Norma   B 229.31
Norma   BMW Longlife-04
Norma   FORD WSS-M2C-917A
Norma   RENAULT RN 0700
Norma   RENAULT RN 0710
Norma   VW 502.00
Norma   VW 505.00
Norma   VW 505.01
Specyfikacja ACEA   A3-04
Specyfikacja ACEA   B4-04
Specyfikacja ACEA   C3-04
Specyfikacja API   CF
Specyfikacja API   SN

218zł za 6L w IC.

PS: Czy powinienem jakąś płukankę zrobić (zaleca się, nawet "prewencyjnie"?) ?

PS2: Co do filtra przy okazji spytam - czy jakiś konkretny filtr jest polecany do tego modelu/wersji , lub jakiś jest Nie polecany?

Samochód parkowany tylko w garaży podziemnym (piszę to ze względu na częste uwarunkowania wielu osób odpalaniem na zimo zimą w niskich temp)

sobrus:
Jeżeli chesz full syntetyk, taki uznawany przez purystów za jedyny prawdziwy syntetyk, to chyba dopiero Liqui Moly Synthoil taki jest.
Płukankę możesz zrobić, ja zawsze robię przy wymianie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej