Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

x-type wymiana oleju silnikowego

<< < (2/18) > >>

kurak22:

--- Cytat: Kakashi w Październik 22, 2014, 19:45:44 pm ---Słuchajcie, do silnika 2.0d był zalany Castrol 10W-40... Przyszedł teraz czas na wymianę, mam dalej lać 10W-40 czy po spuszczeniu mam lać 5W-40? Bo w sumie nie wiem...

--- Koniec cytatu ---

Generalnie zależy od tego czy bardzo ciśniesz, pewnie jak to dieslem jedziesz dołem wiec zalewaj co mówi książka.

eMWuGSM:
Lej śmiało Castrola EDGE 5W40, spełnia te same normy co 5W30*. 5W40 i 10W40 są tak samo "wodniste" po nagrzaniu, a 5W40 jest bardziej wodnisty przy ujemnych temperaturach (tak na chłopski rozum). Możesz nawet zalać 0W40 i też nie powinien ciec. Przy 5W40 (w stosunku do 5W30) może minimalnie więcej palić (ale wg mnie to tak niskie różnice ze nie zauważysz), ale za to jeśli zdarza Ci się częściej przeciągać kota powyżej 3000RPM to lepiej zeby film olejowy się nie zrywał ;))

W 2.0D to normalne że nawet po 2000km olej jest czarny, ale ma odpowiednią konsystencję i parametry.

*) Chyba że masz DPF, to 5W30 bo DPF wymaga olejów niskopopiołowych.

kurak22:
ja zbliżam też sie do wymiany w swoim, a przed zimą szukam tez dla siebie oleju... Generalnie coś bezpiecznego na zimowe upalanie.

eMWuGSM:

--- Cytat: kurak22 w Październik 23, 2014, 01:22:15 am ---ja zbliżam też sie do wymiany w swoim, a przed zimą szukam tez dla siebie oleju... Generalnie coś bezpiecznego na zimowe upalanie.

--- Koniec cytatu ---
Może Mobil 1 5W50 Peak Life?

Kakashi:
Właśnie też bym kierował się w stronę tego co mówi producent, czyli 5W40 ale poprzedni właściciel mógł mieć jakiś powód żeby wlać tego nieszczęsnego 10W40? Ten 10W40 jest bardziej szczelny czy uszczelki bardziej przy nim trzymają? Czy naprawdę śmiało lać 5W40? Bo w sumie szkoda 120 zł na 6 litrów oleju nie takiego jak trzeba.

Ok. Teoretycznie wg. typa zajmującego się olejami to mit, dopóki trzyma się standardów lepkości i utrzymuje się zmiany na dopuszczalnych przebiegach.

KLIK

To biere i wymieniam na 5W-40 nie bawiąc się.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej