Witam.
Ja mam x-type 2003 rok 2,1 benzyna z przebiegiem 170tys i w tym roku przerobiłem go na gaz.
Powodem przeróbki było oczywiście spalanie. We wrocławiu dochodzi do 14 litrów, w trasie na full obładowany na dystansie wrocław-władysławowo średnio spalił 9 litrów (prędkości przelotowe między 110-170).
Gaz mam zamontowany od czerwca tego roku od gazownika z polecenia specjalizującego się w różnych tłustych furach (gdzie ludzie tego gazu nie pchają...) i super jest to że nie ma żadnej różnicy odczuwalnej w mocy, żadnych problemów a na zatankowanej butli gdzie upycham około 55 litrów gazu przejeżdżam w mieście 300km a w trasie 450km za około 100zł więc jest różnica. Wymieniłem teraz filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy. Planuję wymienić olej w skrzyni i w silniku. Po wymianie filtra powietrza auto zdecydowanie żwawsze.
Cała instalacja kosztowała mnie z montażem 4350zł i przy okazji były sprawdzane luzy zaworowe oraz wymienione świece.
Na moim przykładzie polecam bo jak sobie policzyłem koszt instalacji zwraca mi się po roku przy przebiegu około 15 tys.