Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

dziwny dźwięk - pomocy

<< < (3/4) > >>

zadek07:
Gdzies mam stare lozysko, jutro poszukam. Wiem ze tanie nie jest 150zl dobre lozysko a wymiana to czysta przyjemnosc  :-V
Najprostszy znamy mi test na lozysko na wale:
Podnosimy caly bok samochodu (podkladamy lewarek na srodku samochodu z jakas deseczka), tak zeby dwa boczne kola byly w powietrzu. Odpalamy samochod, jak mamy automat to powoli rozpedzamy kola to moentu az cos gwizdze, wiec wtedy druga osoba sprawdza skad sie wydobywa dzwiek. Jesli mamy manual to spokojnie z 3 biegu mozemy ruszyc. Nie bojcie ze sie samochod odjedzie, bo zadziala mechanizm roznicowy i sie nie stanie, chyba ze od razu wcisniemy gaz do oporu to moze wyskoczyc :). Oczywiscie wyskoczy blad abs-u bo dwa pozostaje kola sie nie beda krecic, ale po kilkuset przejechanych metrach sam zgasnie.

benjamin:
dziękuję wszystkim za pomoc  :-R  niedługo będę wymieniał olej to  się temu przyjrzę

benjamin:
tak jak podejrzewaliście za te dźwięki odpowiedzialne jest łożysko na wale....  wiem że jest niewymienne bez cięcia wału, czy we wszystkich x tak jest ? czy w nowszych już jest wymienne? i czy wał z 2006r będzie pasował do 2002?

zadek07:
z tego co mi wiadomo to wszystkie

ktr:
Mam to samo u siebie: http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,16000.30.html

Na początku myślałem, że to piszczy pasek, ale to jest raczej łożysko. To w X-ach chyba bardzo częsta przypadłość. Boję się cięcia wału, bo nie będzie pewnie już tak wyważony i może osłabiony. Sam nie wiem. Oby smarowanie zdało egzamin.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej