Autor Wątek: zaświcił sie check  (Przeczytany 10359 razy)

Offline strawinski

• Forumowicz Sovereign
  • Daimler Six
Odp: zaświcił sie check
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 25, 2012, 14:09:42 pm »
w sprawie kontrolki airbag to może sprawdź też połączenie do lampki?

Artur G.

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2012, 21:39:31 pm »
hmm ja mam tak że jak nikt nie siedzi na fotelu świeci się cały czas ,jak usiądzie ktoś gaśnie ,więc obstawiam jakiś czujnik pod siedzeniem który wariuje ?

W nocy to irytujące, jak świeci po oczach jak sam jedziesz ... u mnie  jak jest fotel pusty po  po uruchomieniu  silnika  po ok. dwóch-trzech sekundach  gaśnie - do tej chwili jest wszystko ok. Ale jak siedzi pasażer, to raz świeci przez jakiś  nieokreślony  czas,  raz  nie świeci. Przy czym mniej świeci niż nie świeci. Martwi mnie sam  fakt,  w zasadzie  nie  powinno się świecić po uruchomieniu sielnika.
Jeszcze raz przestudiuję  jutro instrukcję.

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 25, 2012, 21:42:48 pm »
w instrukcji mam podane ze musi sie swiecic i mi sie swieci

sanchez

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 26, 2012, 10:12:17 am »
Panowie,
zasady są takie:

U mnie jest ok, ale do momentu gdy usiądzie ktoś w miarę lekki. Wtedy czujnik najczęściej nieprawidłowo wykrywa, że nie siedzi osoba dorosła i wtedy lampka się świeci. A tak być nie powinno, więc coś tam cvhyba nie gra z tym czujnikiem. Jeśli w momencie świecenia mocniej naciśnie się przód siedziska, to gaśnie, więc mniemam że gdzieś tam jest ten czujnik. W sumie to chyba coś się powinno z tym zrobić, widzę że wiele osób ma z tym problem a bezpieczne to nie jest. Poduszka nie wystrzeli jak będzie potrzebna....

Artur G.

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 26, 2012, 10:42:04 am »
Prawdopodobnie  mam to  samo... dziś wieczorem powtórzę  lekturę  instrukcji , mam  ją  po PL, jak coś  ustalę  dam  odpowiedź...

sanchez

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 26, 2012, 11:36:30 am »
W instrukcji pl jest to samo z tego co pamiętam. Raczej nic dodatkowego tam nie znajdziesz, ale jak coś to daj znać.
Kiedyś pamiętałem jaka jest granica w kilogramach od których system wykrywa prawidłowe obciążenie, ale i tak jak usiądzie drobna osoba to powinien zadziałać prawidłowo...
U mnie świecenie sie lampki jak usiądzie ktoś około 50-kilowy występuje praktycznie od początku jak wyjechał z fabryki, więc może to fabrycznie ten czujnik jest mało dokładny, albo źle umiejscowiony. Jak mówiłem jak się pokręcić po fotelu i przód dociśnie to lampka gaśnie.
Czujnik wykrywa że nie siedzi osoba dorosła, odcina poduchę i tyle. Rozwiązanie do kitu i średnio dokładne jak widać.

Offline kolo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 26, 2012, 12:31:28 pm »
Kontrolka Airbag-u zaświeca się jak jest "lekki pasażer". Służy to podczas przewożenia np. dziecka w foteliku.  Automatycznie się wyłącza.

sanchez

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 26, 2012, 12:56:47 pm »
Kontrolka Airbag-u zaświeca się jak jest "lekki pasażer". Służy to podczas przewożenia np. dziecka w foteliku.  Automatycznie się wyłącza.
No dokładnie. Tak jest napisane w instrukcji przecież  ;).
Problem polega na tym (przynajmniej u mnie) że jak usiądzie stosunkowo lekka osoba, np ok. 50kilo to lampka nie powinna się zaświecić.  Bo jak by nie patrzeć fotelik to to nie jest i airbag powinien działać.

lexxus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 26, 2012, 16:12:28 pm »
U mnie się świeci przy lekkiej osobie (ok 48kg)

BlackV6

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 26, 2012, 16:14:06 pm »
haha muszę dziewczynę wrzucić na wage hahaha

sanchez

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 26, 2012, 17:56:22 pm »
 ;D no u mnie 49 i objawy jak wcześniej pisałem  :-gwizd

zadek07

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 26, 2012, 18:00:16 pm »
dajcie im po proszu 10kg na kolana  :-off  :-tylko

Bedek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 26, 2012, 19:31:18 pm »
To chyba normalny objaw choć jeszcze nie zdarzyło się aby się zapaliła gdy siedział pasażer, ale jak wskakuje pies ( pekińczyk 5 kg) to się zapala. Jak zauważyłem to Jag ma kilka takich "udogodnień" np ostatnio jak zapaliła się kontrolka niskiego poziomu płynu do spryskiwacza oraz pojawił się napis na kompie to w chwili gdy pryskało się na szybę płynem nie włączały się wycieraczki - trzeba było je włączyć "ręcznie" po dolaniu płynu wróciło do normy.

sanchez

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 26, 2012, 19:44:31 pm »
Moim zdaniem tak ten czujnik "fabrycznie"  reaguje na lekkie osoby (czyli błędnie wyłącza poduszkę). Przynajmniej u mnie tak jest od nowości.
Nie kojarzę jakie kryterium  wagi przyjęli projektanci, ale zdecydowanie odbiegające od średniej europejskiej na przykład dla kobiet (piszę na przykład, żeby mnie ktoś zaraz nie oskarżył o seksizm  :-zly)
Śmiać się można, ale nie zmienia to faktu, że tak być nie powinno i interpretacja przez czujnik osoby ok. 50-kilogramowej  jako "low weight occupant/object" i wyłączanie poduszki zdecydowanie nie jest ok.
Masa ludzi na angielskojęczycznych forach ma z tym problem...

zadek07

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 26, 2012, 20:12:07 pm »
Tam jest czujnik cieniea cieczy. Pod fotelem pasazera jest mata, w tej macie jest jakas ciecz i na koncu jest czujnik cisnienia. Jesli nacisk cieczy na czujnik jest niewystarczajacy to swieci sie lampa. Moze wymiana czujnika o innych parametrach, albo lepszy pomysl dolanie tej cieczy spowodowaloby ze potrzebna by byla mniejsza masa to uaktywnienia poduszki. Raz to tylko rozbieralem, ale nie pytajcie sie mnie co tam jest w srodku bo nie mam zielonego pojecia.