Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Termostat

<< < (4/8) > >>

MARIO76:
objawy jak te opisane na forum - w mieście ok na trasie się grzeje . Zacznę od termostatu , najprościej

makek:
Chyba częściej się zdarza, w przypadku termostatu, że się nie domyka. Ale objawy są odwrotne, w mieście powiedzmy że dobija do temperatury roboczej, a na trasie zdecydowanie temperatura spada.
Załóżmy przypadek odwrotny, że termostat się nie otwiera.... w mieście łapie temperaturę i w końcu i tak płyn się zagotuje (zależnie od stylu jazdy), w trasie.....tak samo (osiągana temperatura właściwie zależy od utrzymywanej prędkości/obciążenia, temp. otoczenia).

Ponieważ kota masz niezbyt długo może warto sprawdzić, czy poprzedni właściciel nie przysłonił czymś chłodnicy.

ciamajda:
termostat ??????-najtaniej-tylko te objawy to nie termostat
jak kolega pisał-sprawdz czy nie masz przysłoniętej chłodnicy
jak mie to zagrzej go na postoju i sprawdz czy chłodnica cała jest ciepła

MARIO76:
Chłodnica nie jest niczym przysłonięta . Dziś wymieniłem płyn w chłodnicy bo to co tam było to woda . Nie mogłem czekać na termostat (już zamówiłem) ze względu na możliwe mrozy . Po wymianie na płyn troszkę dziś jeździłem i wszystko ok

MARIO76:
Sprawdze . W trasie przez wiekszość czasu auto było niedogrzane ( pierwsza podziałka) . Problemy z zagrzaniem wystąpiły dopiero po ok 100 km - żółta kontrolka wskazówka w górę później czerwona , tryb awaryjny . Wszysko wróciło do normy po zatrzymaniu i powtórnym odpaleniu , a za 20 km to samo...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej