Autor Wątek: Instrukcja zdjęcia zderzaka i wyjęcia lampy krok po kroku  (Przeczytany 47544 razy)

Offline ziutek567

• Forumowicz Executive
  • x-type 3.0 automat
Odp: Instrukcja zdjęcia zderzaka i wyjęcia lampy krok po kroku
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 27, 2017, 12:51:03 pm »
Jak szlifierką to mimośrodową bo będziesz robił rysy. Generalnie jest tak że przy szlifowaniu maszyną rysy są drobniejsze, ale jak zwykłą obrotową będziesz szlifował to wiadomo ziarenko piasku i bieda. Szlifujesz na wode bo to gradacja wodna. Ja bym pozdejmował bo nieuważny ruch ręki i można sie lakieru pozbawić na błotniku czy zderzaku. Przy ręcznym wykonaniu większa kontrola

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 27, 2017, 14:58:00 pm »
Mozesz lampy wyjac bedzie wygodniej, nie zatrzesz lakieru. Ja szlifowalem recznie a polerka pasta srednio tnącą na welnianym padzie z obrotami 600. Tylko na welnie panietaj o kontroli temperatury klosza
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 27, 2017, 21:22:33 pm »
A to nie wystarczy zrzucić zderzaka? Chyba nie będzie ryzyka uszkodzenia lakieru, a może być wygodniej, bo lampa będzie stabilna.
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 27, 2017, 22:03:14 pm »
No tak tez można
AutoPro & Shop - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline najkon

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 12, 2019, 17:58:55 pm »
Czy posiada ktoś kopie tych że zdjęć załączonych w pierwszym poście, bo teraz to tylko opis mówiący - odkręć śrubkę zaznaczoną na zdjęciu, a zdjęcia nie ma ;)
X-Type 3.0 v6 AWD High manual + LPG KME

Offline szpadel68

• Forumowicz Executive
  • DIAGNOSTYKA LandRover Jaguar Fiat Nissan VW TOYOTA
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 05, 2020, 12:20:45 pm »
Co powiecie na plerowanie świateł? Opłaca się, niestety moje są już szare :/

Polecam bo sam to robiłem bez wyjmowania lamp, pastą "LAMP DOCTOR firmy K2" (wiem, wiem ale jak inaczej mam to ująć). Na wkrętarkę (choć mam zawodową maszynę/polerkę) zakładasz gąbkę poleską (na rzep - można kupić w znanych marketach budowlanych), kilka "kropel" pasty na lampę (wcześniej wymaskowaną taśmą malarską papierową) i powoli rozprowadzając po lampie pastę, stopniowo zwiększasz obroty. Celowo wkrętarka bo nie ma możliwości "spalenia" klosza. Co jakiś czas ścierasz pozostałości pasty aby skontrolować stan pracy. Mi 4-ry klosze zajęły około godziny. Efekt? Fabryka. Wierzcie mi. Natomiast jest inny problem...po polerowaniu trzeba zabezpieczyć powierzchnię czymś co powstrzyma na dłużej matowienie. Ja u siebie wykorzystałem preparat który mi został z zestawu innej znanej firmy z żółwiem w logo który pozostawia cienką warstwę niby lakier i blokuje UV (no w każdym razie tak było w ulotce  :P ).

Pzdr.
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2020, 12:28:17 pm wysłana przez szpadel68 »
Jaguar X-Type 2.0 D (115kW) Estate (SPRZEDAM)
Peugeot 407 1.6 HDi (jest)
TOYOTA RAV4 2.0 4x4 SXA10L (jest)
Citroen C8 2.0 HDi Exclusive (jest)
Fiat Barchetta 1.8 16v (SPRZEDAM)
Jeep Grand Cherokee 5.2 (BY£)
VW Golf IV GTi 1.8T (162kW) (BY£)
...